osjetljive stvari

Ovo nikad ne smijete raditi u autu s ručnim mjenjačem

Auto & Dom22.08.19, 15:26h

Ovo nikad ne smijete raditi u autu s ručnim mjenjačem
Mehanizam mjenjača je jako osjetljiv, a pritisak koji ruka radi ma koliko malim se činio, može dodatno opteretiti sve komponente i oštetiti mjenjač

 

NEKI vole automatik, neki ručni mjenjač jer im pruža superioran osjećaj vožnje u odnosu na automatik, piše portal Telegraf i dodaje kako određene navike vrlo lako mogu dovesti do ranog oštećenja mjenjača.

 

Ovo ne smijete raditi ako imate ručni mjenjač:

 

1. Nikad ne odmarajte ruku na mjenjaču

 

Mehanizam mjenjača je jako osjetljiv, a pritisak koji ruka radi ma koliko malim se činio, može dodatno opteretiti sve komponente i oštetiti mjenjač. Zato slušajte svog instruktora i obje ruke držite na volanu.

 

2. Nikada ne odmarajte nogu na kvačilu

 

Jasan znak da ovo radite često mogao bi biti miris paljevine iz mjenjača.

Naime, odmaranjem noge vrši se određeni pritisak na kvačilo i njegove komponente te dolazi do pretjeranog trošenja diska u jako kratkom vremenskom roku.

Da biste ovo izbjegli provjerite kako sjedite i ako sjedalo nije podešeno kako treba, možda i nesvjesno držite nogu na kvačilu.

 

3. Nikad ne držite auto u brzini na semaforu

 

Vožnja kroz grad podrazumijeva i čekanje na mnogim semaforima, a često pritiskanje kvačila kada čekate da se pojavi zeleno svjetlo može ga značajno oštetiti ili istrošiti. U ovom slučaju najveću štetu trpe opruge unutar kvačila.

 

4. Nikad ne stišćite pun gas pri niskom broju okretaja

 

Na ovaj način se nepotrebno opterećuje motor jer nije u stanju odgovoriti na želju vozača, a to će pokušati zbog pritisnutog gasa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!