Koja je njihova veza i šta o svemu kaže Zagrepčanin

Epstein imenovao Hrvata za izvršioca testamenta: Kako je priznati naučnik uvučen u priču oko notornog pedofila?

Nedjeljni magazin21.08.19, 16:05h

Epstein imenovao Hrvata za izvršioca testamenta: Kako je priznati naučnik uvučen u priču oko notornog pedofila?
Nikolićevi kolege, ali i profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sjećaju ga se kao jednog od najboljih studenata na godini

 

Jeffrey Epstein, milijarder koji je nedavno završio u zatvoru zbog optužbi da je bio upleten u pedofilski seks skandal, nakon čega je u zatvorskoj ćeliji počinio samoubistvo, imenovao je rezervnog izvršitelja svoje oporuke.

 

Epstein je kao izvršitelja oporuke naveo Borisa Nikolića, čovjeka hrvatskih korijena, a inače bivšeg savjetnika Billa Gatesa. Nikolić se brzo ogradio od Epsteinovog imenovanja rekavši da je šokiran time te da ga niko nije konsultovao oko cijele situacije. Dodao je i da uopće nema namjeru ispuniti dužnosti izvršitelja oporuke.

 

Nikolić je rekao i da ga Epstein nikada nije finansirao, a njihova veza ostaje nejasna, piše Daily Mail. Nikolić i Bill Gates su 2015. godine osnovali kompaniju Editas Medicine za uređivanje genoma, u vrijednosti od 120 miliona dolara.

 

U Epsteinovoj se oporuci spominju četiri osobe. Epstein je kao svojeg nasljednika naveo svojeg brata Marka, a dugogodišnjeg prijatelja Richarda Kahna i advokata Darrena Indykea kao izvršitelje te oporuke. Nikolića je naveo kao rezervnog izvršitelja svoje oporuke.

 

Epsteinovo se bogatstvo procjenjuje na više od 577 miliona dolara, što je gotovo 20 miliona dolara više nego što je on prošlog mjeseca prijavio.

 

Boris Nikolić je Zagrepčanin koji je 1994. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zatim je otišao u Ameriku, gdje se naučno usavršavao na ponajboljem svjetskom univerzitetu, Harvardu.

 

Nikolićevi kolege, ali i profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sjećaju ga se kao jednog od najboljih studenata na godini.

 

Tokom vremena koje je proveo na Harvardu, gdje je postao docent, Boris Nikolić bio je fokusiran na istraživanja iz imunologije. No, njegovi kolege kažu da je pokazivao i snažan interes za primjenu znanstvenih spoznaja i otkrića te je sudjelovao u osnivanju nekoliko startup kompanija. Boris Nikolić autor je više od 70 radova, patenata i patentnih aplikacija te suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija.

 

Zakladi Billa i Melinde Gates (BMGF) u Seattleu, osnovanoj 2000. sa 20 milijardi Gatesove privatne imovine, Nikolić se pridružio 2007. godine. Danas je BMGF najveća privatna fondacija na svijetu.

 

U aprilu 2010. godine Boris Nikolić postao je glavni naučni savjetnik u bgC3.

 

Kao Gatesov naučni savjetnik, Boris Nikolić mnogo je boravio na sastancima s moćnim ljudima kao što su rektori uglednih univerziteta, čelni ljudi Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Tako je 2013. godine bio jedan od sudionika Svjetskog gospodarskog foruma, koji od 1971. godine svakog siječnja u švicarskom gradu Davosu okuplja vodeće poslovne ljude, političare, naučnike, intelektualce i novinare.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!