znatan porast

Sa KCUS-a upozoravaju: Bilježi se značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka

Hronika20.08.19, 12:57h

Sa KCUS-a upozoravaju: Bilježi se značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka
Po riječima šefa Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a doc. dr. Ilijaza Pilava formiranje tima znatno je olakšalo proceduru za tretiranje karcinoma i oboljenja jednjaka, počevši od dijagnostike, operacije i postoperativnog oporavka

 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) formiran je Multidisciplinarni tim za hirurgiju jednjaka, koji je u prvih nekoliko mjeseci rada uspješno uradio pet operativnih zahvata. 

 

Po riječima šefa Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a doc. dr. Ilijaza Pilava formiranje tima znatno je olakšalo proceduru za tretiranje karcinoma i oboljenja jednjaka, počevši od dijagnostike, operacije i postoperativnog oporavka. 

 

- Formiranjem Multidisciplinarnog tima poboljšana je komunikacija među kolegama sa Abdominalne i Torakalne hirurgije, te znatno unaprijeđena  organizacija rada. Na ovaj način uspješno su prevaziđene poteškoće koje su se ranije javljale u radu. U Multidisciplinarnom timu su kolege dr. Safet Mušanović i dr. Kenan Grbić, a u narednom periodu imamo u planu dodatne edukacije naših ljekara iz oblasti hirurgije jednjaka - kazao je doc. dr. Pilav, saopćeno je iz KCUS-a 

 

On dodaje da je karcinom jednjaka u znatnom porastu, te je shodno tome upućen zahtjev prema FZZOiR-u za povećanje sredstava za ovu vrstu operacija, za narednu godinu. 

 

- U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjem nivou izdvajaju sredstva od strane FZZOIR. U narednom periodu predviđene su još četiri operacije jednjaka, čime ćemo prekoračiti odobrenu kvotu. S obzirom na evidentan porast karcinoma jednjaka tražili smo odobrenje sredstava za 20 operacija jednjaka godišnje – kazao je doc. dr. Pilav. 

 

Član tima sa Klinike za abdominalnu hirurgiju je i dr. Adi Mulabdić, koji, također, naglašava znatan porast slučajeva karcinoma jednjaka, ali, kako ističe, zahvaljujući stručnim ljekarima, multidisciplinarnom pristupu u radu i raspoloživoj savremenoj opremi ovo oboljenje se uspješno liječi u KCUS-u. 

 

- Hirurgija jednjaka je vrlo specifičan segment hirurgije. Jednjak ima posebnu anatomiju, fiziologiju a samim tim i patologiju. Shodno tome, patološki procesi i promjene na jednjaku zahtjevaju i poseban pristup. Prateći savremene trendove primjenjujemo multidisciplinarni pristup u kojem kolege s više klinika učestvuju u liječenju oboljenja. U sklopu dijagnostike značajnu ulogu imaju ljekari s Klinike za gastroenterohepatologiju, te kolege s Patologije. Hirurški tim čine torakalni i abdominalni hirurzi, uz značajnu podršku kolega anesteziologa – kazao je dr. Mulabdić. 

 

Mulabdić naglašava da ne postoji specifični uzrok nastanka oboljenja ili karcinoma jednjaka, ali ono što sigurno utiče na ovu vrstu oboljenja je konzumiranje duhana i ishrana. 

 

- Začinjena i vruća hrana u velikoj mjeri utiče na nastanak oboljenja jednjaka. Zahvaljujući odličnoj saradnji s kolegama s Gastroenterohepatologije, te savremenoj opremi kojom oni raspolažu, vrlo brzo se realizuje gastroskopija kod bolesnika koji imaju određene tegobe sa gutanjem i općenito želučane tegobe. Nakon dijagnostike i uzimanja uzoraka patolozi urade analizu, te se na konziliju odlučuje da li će se pacijent podvrgnuti hirurškim ili nehirurškim metodama liječenja – pojašnjava dr. Mulabdić. 

 

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da su formiranjem Multidisciplinarnog tima uspješno prevaziđeni proceduralni problemi, što se pozitivno odražava na tok liječenja bolesnika. 

 

- Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada bolesnici se zadržavaju znatno kraće u bolnici, jer im se po prijemu brzo uradi potrebna dijagnostika, te se konzilijarno odluči o daljem toku liječenja. Prateći dešavanja iz oblasti zdravstva na svjetskom nivou nastojimo se pripremiti za ono što dolazi, te se blagovremeno opremiti savremenom medicinskom opremom i dodatno educirati kadar. Nažalost, evidentan je porast broja oboljelih od karcinoma jednjaka, i u narednom periodu možemo očekivati veću potrebu za ovom vrstom operacija. Odogovornost KCUS-a je veća u odnosu na ostale zdravstvene centre u našoj zemlji, s obzirom na to da  zbrinjavamo najveći broj oboljelih. Shodno tome, odgovorno i profesionalno pristupamo svim postojećim izazovima. 

 

Raduje me da smo dosegli nivo sa kojeg možemo pružiti većinu usluga bez izmještanja bolesnika na liječenje izvan BiH. U narednom periodu planiramo dodatnu edukaciju naših hirurga. U medicini gotovo na dnevnoj osnovi dešavaju promjene koje nastojimo pratiti kako bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge našim građanima – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!