foto/ apel gradskim ocima, ministrima

Hasija Borić: Zar treba da čovjek 'samo' umre pa da ga počnemo slaviti?! Može li Zlatko Ugljen dobiti izložbu?

Kultura19.08.19, 10:38h

Hasija Borić: Zar treba da čovjek 'samo' umre pa da ga počnemo slaviti?! Može li  Zlatko Ugljen dobiti izložbu?
Jedina stvar koja me trenutno zanima je da je veličanstveni nacrt i maketu za rekonstrukciju ovog kulturnog objekta (slika 1.) uradio pjesnik arhitekture, veliki bosanski neimar, Zlatko Ugljen, koji ove godine slavi svoj devedeseti rođendan

 

Bh. glumica i režiserka Hasija Borić oglasila se na svom Facebook profilu povodom 

 

Njen status prenosimo u cijelosti:

 

Dragi moji, ovih dana se puno piše o Tri pisma na Bijeloj tabiji.


Iskreno da kažem, imam večeras (u subotu, op. a) premijeru filma, pa mi se ne da pisati ni o Bregoviću, ni o Kusturici, ni o Neletu.

 

Jedina stvar koja me trenutno zanima je da je veličanstveni nacrt i maketu za rekonstrukciju ovog kulturnog objekta (slika 1.) uradio pjesnik arhitekture, veliki bosanski neimar, Zlatko Ugljen, koji ove godine slavi svoj devedeseti rođendan.

 

bijela-tabija-zlatko-ugljen

 

Osim ovog, uradio je niz veličanstvenih kulturnih spomenika svjetovne i sakralne arhitekture: hotele Ružu (slika 2.) i Bregavu, Bosansko narodno pozorište u Zenici, džamije u Visokom, Tuzli, samostan u Plehanu, Rijaset Islamske zajednice, i brojne crkve i kapele.

 

hotel-ruza

 

 

Djela su mu u stalnoj postavci galerije MOMA u New Yorku, u evropskim je enciklopedijama sakralne arhitekture, član je nekoliko Akademija nauka i umjetnosti.

 

I, zanima me da moje, jedno i jedino pismo dopre do onih na koje je adresirano:

 

Poštovani gradski oci, ministri kulture, poštovane asocijacije arhitekata:

 

August je. Imamo li još vremena da do kraja ove godine obilježimo jednom velikom, retrospektivnom izložbom ovaj značajan jubilej? Ili je kod nas potrebno da čovjek "samo" umre, pa da ga onda počnemo slaviti?

 

S poštovanjem i nadom, Hasija Borić

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još