Komentar na najavu formiranja vlasti

Delegacija EU u BiH: Odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed

Front16.08.19, 17:32h

Delegacija EU u BiH: Odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed
Naglašavaju kako bi sporazum postignut 5. augusta trebao da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcioniranje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi, koje su u interesu građana BiH

 

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH su za N1 komentarisali važnost formiranja vlasti u BiH, kao i proces integracije u Evropsku uniju.

 

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od ključne je važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju. U svojem Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine, Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti", kazala je za N1 glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

 

"S obzirom na dugotrajan zastoj u formiranju vlasti, specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini je u skladu sa svojim mandatom potpomogao politički proces podsticanjem i promovisanjem dijaloga između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini", ističe za N1.

 

Kako navode iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika.

 

"Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kojeg su dogovorili", zaključuju iz Delegacije EU u BiH.

 

Naglašavaju kako bi sporazum postignut 5. augusta trebao da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcioniranje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi, koje su u interesu građana BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još