Član Predsjedništva BiH i ruski ambasador na sastanku na Jahorini

Ivancov: Rusija je ozbiljno zabrinuta za situaciju u BiH; Dodik: ANP je izmislila bošnjačka elita

Front15.08.19, 16:53h

Ivancov: Rusija je ozbiljno zabrinuta za situaciju u BiH; Dodik: ANP je izmislila bošnjačka elita
Dodik i Ivancov su izrazili opredjeljenja da što prije dođe do imenovanja novog saziva Vijeća ministara, a Dodik najavljuje različite scenarije ukoliko do toga ne dođe u roku od 30 dana od usvajanja Principa za formiranje vlasti na državnom nivou koji je potpisan 5. augusta

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas nakon susreta s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da nema saglasnosti oko dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel.

 

Potvrdio je i da takvo nešto nikad nije podržao, dodajući da je "ANP izmislila bošnjačka elita" kako bi se spriječilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH nakon općih izbora održanih u oktobru prošle godine.

 

Naveo je i da saglasnosti o tom dokumentu nema jer je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a ujedno je i naveo da sadašnji saziv Vijeća ministara taj dokument nije podržao.

 

Dodik smatra i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, "u želji da iskomplicira situaciju", zakazao redovnu sjednicu te na dnevni red stavio glasanje o "famoznom dokumentu tvrdeći da ukoliko se ne izglasa ANP, on neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju".

 

Dodik je najavio da će prisustvovati sjednici Predsjedništva BiH zakazanoj za utorak, 20. augusta.

 

Dodik i Ivancov su izrazili opredjeljenja da što prije dođe do imenovanja novog saziva Vijeća ministara, a Dodik najavljuje različite scenarije ukoliko do toga ne dođe u roku od 30 dana od usvajanja Principa za formiranje vlasti na državnom nivou koji je potpisan 5. augusta.

 

Ruski ambasador u BiH izrazio je danas, kako kaže, ozbiljnu zabrinutost za stanje u BiH i trenutnu aktuelnu političku situaciju, podsjećajući da je prošlo 10 mjeseci od izbora te se pod znak pitanja stavlja stabilnost, ali i razvoj zemlje kao i provođenje reformi.

 

Podvukao je da bi novi saziv Vijeća ministara trebao biti formiran samo na osnovima zajedničke agende i dogovora politički lidera koji je postignut 5. augusta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još