CIJENJENA I OD PUBLIKE I OD KRITIKE

Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert

Kultura15.08.19, 13:14h

Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert
Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Huppert prije projekcije filma "Jadnici", koja će biti održana u nedjelju, 18. augusta u Ljetnom kinu Raiffeisen

 

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, saopćeno je iz SFF-a. 


Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena


Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica“, “Bijela roba“, “Ona“, "Greta“ i mnogim drugim. 


Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Huppert prije projekcije filma "Jadnici", koja će biti održana u nedjelju, 18. augusta u Ljetnom kinu Raiffeisen. 


Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu, dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji, i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima. 


Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu, kao i nagrade Gotham,Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu. 


Isabelle Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti, navodi se u saopćenju. 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!