Toplotni udar

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stepen

Hronika13.08.19, 16:19h

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stepen
Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama

 

U parkiranom automobilu na suncu u Zagrebu u ponedjeljak je izmjeren 81 stupanj Celzijev, priopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu. 

 

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. jula, kad je temperatura bila 74 stupnja. 

 

Najavili su da će iduće godine, zbog duljih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara. 

 

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju. 

 

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja, prenosi Hina. 

 

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama. 

 

(FENA/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!