Mile Stojić odgovara Esadu Durakoviću

Nije li nečasno da proslavljeni akademik tako oštro i ideološki udara po jednom mladcu? I šta je tu islamofobija?!


06.08.19, 09:49h

 

Povodom teksta o ovogodišnjem dobitniku nagrade "Mak Dizdar" Vernesu Subašiću koji je prof. dr. Esad Duraković objavio na agenciji Patria, prenosimo reakciju predsjednika žirija nagrade Mile Stojića

 

Ishitren i neukusan je sud akademika prof. dr. Esada Durakovića o jednoj pjesmi mladog pjesnika Vernesa Subašića iz Zenice, pogotovu što u toj pjesmi ne postoje niti naznake onoga što autor naziva islamofobijom.

 

Naprotiv, za svakoga tko zna čitati poeziju, u spomenutoj pjesmi radi se o ironijskom diskursu, o reakciji na našu izvitoperenu stvarnost u kojoj odista u „bogomoljama mnogo se naučiti da/ Poput ispravnog popunjavanja/ Glasačkog listića.“ Godinama se u nas govori i piše o zloupotrebi vjerskih institucija kad su u pitanju glasanja za političke stranke, i što je onda tu - islamofobija?


Nejasno je i to kako se o cijeloj i cjelovitoj knjizi jednog izuzetno darovitog autora, koja ima gotovo stotinu stranica, može suditi na osnovu samo jedne pjesme, budući da knjiga još nije ni objavljena. Taj rukopis pročitao je žiri, ali ne i akademik.

 

Prema propozicijama natječaja, knjiga će biti objavljena tek iduće godine i valjalo bi ju pričekati da se o njoj i o njenom piscu donese bilo kakav relevantan kritički sud, ali naši dušebrižnici, eto, nemaju strpljenja čekati.

 

Ja se čudim uvaženom akademiku Durakoviću, jer nije li nečasno i nepristojno da jedan starac, proslavljeni akademik, tako oštro i nemilosrdno ideološki udara po jednom mladcu, koji je napisao tek svoju prvu knjigu, koja, uz to, još nije ni objavljena? Veoma mi je žao zbog toga. A onda sve to stavljati u kontekst napaćenog Stoca, u kojemu je Subašić prije neki dan bio prvi put u životu?


Natječaj festivala Slovo Gorčina bio je anoniman, nismo znali tko je u pitanju, ali smo svi bili složni da ovaj vrijedni i talentiran autor dobije prvu nagradu. Rukopis „Papagaj sloboda“ ocjenjivali su: jedna profesorica književnosti na sveučilištu, jedan izvrsni pjesnik i moja malenkost. Ocjenjivali smo cjelinu rukopisa. Najgore je to što se iz konfuzne akademikove „ekspertize“ da razaznati kako bi akademik da brani islam. Od koga?

 

U jednoj davnoj pjesmi, a povodom sličnog nasrtaja katoličkog velikodostojnika na drugog mladog autora, napisao sam riječi molitve: Obrani nas, Bože, od onih koji Te brane! Nema tu, dakle, nikakva skandala, osim što je ovaj akademikov neukusni istup zaista skandalozan!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još