nova uprava VIK-a najavljuje vruću jesen

Stigla kazna EBRD-a od 105 000 eura! Sve će platiti građani KS! Bit će strahovite posljedice...

Hronika31.07.19, 13:07h

Stigla kazna EBRD-a od 105 000 eura! Sve će platiti građani KS! Bit će strahovite posljedice...
Navodi da se prethodnoj upravi dešavalo da u kancelarijama isplaniraju projekt, bez da pošalju inžinjera na teren, pronađu izvođača radova, a zatim shvate da je područje na kojem su radovi planirani klizište

 

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Vlade KS Srđan Mandić i predstavnici preduzeća Vodovod i kanalizacija (VIK), na čelu s generalnim direktorom Enverom Hadžiahmetovićem, organizirali su druženje s predstavnicma medija u cilju iznošenja u javnost informacija vezanih za stanje obnove vodovodne mreže, redukcija, sistema naplate, dugovanja i kredita EBRD-a koji je finansijska injekcija za rješavanje svih navedenih problema u ovoj oblasti. 

 

Ministar Mandić ističe da je prethodna uprava VIK-a radila amaterski do te mjere da nije uspjevala utrošiti novac koji im je dodijeljen iz budžeta za infrastrukturne projekte.  

 

- Tri dana nakon što sam preuzeo tekući mandat na čelu Ministarstva pitali su me zašto novac koji je dodijeljen preduzeću Vodovod i kanalizacija u 2018. godini nije potrošen. U pitanju su dva miliona KM za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, od kojih je VIK potrošio 104.000 KM. Dobio sam objašnjenje da je razlog za to bilo obaranje tendera - izjavio je Mandić. 

 

Navodi da se prethodnoj upravi dešavalo da u kancelarijama isplaniraju projekt, bez da pošalju inžinjera na teren, pronađu izvođača radova, a zatim shvate da je područje na kojem su radovi planirani klizište. Zbog takvog načina rada već je stigla prva kazna Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 105.000 eura, koju će građani KS morati platiti. 

 

- Razlog ponovo možemo pronaći u radu prethodnog menadžmenta, koji vjerovatno iz potpunog neznanja kako funkcioniše evropska tenderska procedura, gdje se sve odvija elektornskim putem, po strogim kriterijima Evropske banke za obnovu i razvoj, nije odradio posao na vrijeme i kako treba. Kolega koji je vodio proceduru zatvorio je tender 24 sata ranije, što je priznao na sjednici Vlade, a kasnije je to negirao i optuživao EBRD – rekao je Mandić. 

 

Naglašava da je zbog toga dugo trajala potraga za novim ljudima koji će doći u preduzeće, jer malo ljudi ima hrabrost da se uhvati u koštac s mnogobrojnim problemima s kojima se VIK danas suočava. 

 

Dodao je da Ministarstvo za projekte vodosnabdijevanja izdvojilo oko pet miliona KM, odnosno oko 500.000 do 600.000 KM za svaku općinu. 

 

- Insistiramo na pripremljenim projektima na osnovu kojih će se odobravati budžeti. Građane moramo zamoliti za strpljenje jer slijede veliki radovi na obnovi vodovodne mreže. Nastojat ćemo da redukcije svedemo na minimum, ali kada moramo zamijeniti 100 godina staru cijev novom, onda moramo privremeno zatvoriti vodu - podvukao je Mandić. 

 

Generalni direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović ističe da je u posljednjih godinu dana došlo do velikog pada u procesu obnove cjevovoda i popravkama kvarova. Polovinom jula bilo je otvoreno 1.027 naloga za popravku kvarova, od čega 400 veoma ozbiljnih kvarova, koji još uvijek nisu sanirani. 

 

- Redukcija vode zavisi od naše spremnosti da saniramo kvarove tokom dana, sedmice ili mjeseca. Ukoliko je broj kvarova mnogo veći od broja popravki, onda nastupa redukcija u Sarajevu. Trećina vode dolazi do građana. Trećina otpada na krađe, a trećina na curenja. Mi imamo potraživanja od nekih 65 miliona KM, imali smo katastrofalan trend loše naplate dugovanja - rekao je Hadžiahmetović. 

 

Ističe da su veliki potrošači veliki problem jer ne dozvoljavaju mjerenja unutar svojih objekata, a niko nije promjenio taj odnos tako što je mjerne instrumente izvukao na javne površine i time omogućio VIK-u da neometano radi svoj posao. Također veliki problem predstavlja između 30.000 i 40.000  korisnika koji na neki način nisu legalni, a odnosi općina i VIK-a su bili katastrofalni. Što se tiče kredita EBRD-a, naglašava da obaveze VIK mora izvršiti do 1. septembra inače će kazne biti drastične. 

 

Hadžiahmetović naglašava da je VIK u posljednjih 45 dana pojačao kontrolu priključaka, te tokom 700 kontrola pronašao 164 nelegalna korisnika, značajno povećao naplatu i fakturisao 450.000 KM, isključio iz sistema neke od velikih potrošača koji nisu izmirivali obaveze, a od njih je fakturisano oko 200.000 KM. 

 

Dodaje da će VIK u narednom periodu u saradnji s EBRD-om nastojati da započne s realizacijom važnih projekata rekonstrukcije vodovodne mreže, te da će formirati timove s ciljem stizanja popravke kvarova na dnevnoj osnovi. 

 

- Kada stignemo broj kvarova s brojem popravki, definitivno smo završili s redukcijama u Sarajevu – zaključio je generalni direktor VIK-a.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još