SPREMA SE FILMSKI SPEKTAKL U GRADU NA UNI

9 svjetskih hitova koje morate pogledati na festivalu Avant&Una

Kultura29.07.19, 22:08h

 9  svjetskih hitova koje morate pogledati na festivalu Avant&Una
Pored niza bosansko-hercegovačkih i filmova iz regije, prvo izdanje Bihać Avantura Film Festivala nudi rijetko uzbudljiv izbor igranih i dugometražnih dokumentarca velikih holivudskih studija poput Foxa, ali i nove filmove u produkciji BBC-a, National Geografica, Pathe-a i drugih svjetski poznati producenata i autora. DEPO Portal preporučuje sljedeće naslove

 

 

1. ARTIC: Veliki hit ovogodišnje filmske sezone u režiji Joe Penna prikazan na festivalu Cannesu. ''Arctic'' smatraju jednim od najboljih igranih filmova ikada snimljenih o preživljavanju. Glavni akter Mads Mikkelsen, pilot, čiji je avion prinudno sletio u arktičkoj polarnoj regiji, bira da, umjesto boravka u relativno sigurnom kampu, krene u opasnu avanturu nepoznatim i divljim terenom u nadi da će pronaći spas.

 


2. ALITA ANĐEO BORBE: Blockbuster u režiji čuvenog Roberta Rodriqueza i produkciji Jamesa Camerona,  hit koji je osvajao publiku širom svijeta ove godine. Čuveni dvojac je stvorio novu klasičnu junakinju filma zvanu Alita.  Radnja filma je smještena nekoliko stoljeća u budućnost, u gradu Iron City, u kojem napuštenu Alitu u besvjesnom stanju pronalazi suosjećajni cyber-liječnik Ido koji je dovodi u svoju kliniku. Kada se Alita probudi, ne sjeća se tko je, niti prepoznaje svijet u kojem se nalazi. Aliti je sve novo, svako iskustvo joj je prvo...

 


3. FLORIDA PROJECT:  Američka igrana drama ispričana kroz oči razigrane djevojčice Muri, prati život nje i njene buntovne majke kroz ljubičaste zidove magičnog motela, nadomak Diznilenda. U režiji Sean Bakera, film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, kao i na mnogim drugim festivalima širom svijeta.

 


4. DJEČAK KOJI ĆE POSTATI KRALJ: Aleks je dvanaestogodišnji britanski učenik, čiji svakodnevni problemi postaju zanemarljivi kada pronađe legendarni mač u kamenu, Ekskalibur. Sada, sa najmoćnijim mačem u istoriji u svojim rukama, on mora da ujedini svoje prijatelje i neprijatelje u grupu vitezova, da bi zajedno sa legendarnim čarobnjakom Merlinom, napali zlu čarobnicu Morganu. Pošto je budućnost u opasnosti, Aleks mora da postane veliki vođa, što nikada nije ni sanjao da bi mogao da bude. Hit film za djecu i mlade u režiji Joea Cornisha.

 


5. FREE SOLO: Dokumentarni film u produkciji National Geografica u režiji Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi. Priča je sljedeća: profesionalni penjač Alex Honnold pokušava osvojiti prvi put samostalno uspon poznatog 900-metarskog vertikalnog lica El Capitana u nacionalnom parku Yosemite (SAD). Po ocjenama kritike širom svijeta riječ je o jednom od najuzbudljivijih svjetski dokumentaraca u posljednjih godinu dana.

 


6. VARDA PER AGNES: Film koji je osvojio kritiku i publiku ove godine na festivalu u Berlinu. Šarmantni i pristupačan film Agnès Varda, čuvene rediteljice „novog talasa“, polu-je dramatizirano čitanje s fenjera, autobiografsko, samokritično djelo, s isječcima i razigranim dramatiziranim rekonstrukcijama i slika koje se osvrću na redateljičin cijeli život, karijeru i putovanja.

 


7. JEDAN ČUDESAN DAN: BBC studio Earth Films je, nakon dokumentarca „Zemlja“, uradio nastavak – „Zemlja: Jedan čudesan dan“, zapanjujuće putovanje koje otkriva strašnu moć prirode. Tijekom jednog dana, tragom Sunca, koračamo od najviših planina do najudaljenijih otoka i egzotičnih i urbanih džungli. Istovremeno tužan ali beskrajno pozitivan i sretan, film nam oslikava stvarnost u kojoj je svaki dan ispunjen sa mnogo više čuda nego što možemo i zamisliti. Režiju potpisuju Richard Dale i Peter Webber, a produkciju Stephen McDonogha.

 


8. AYAHUASCA- ŠIRENJE SVIJESTI: Izuzetan događaj bit će i prikazivanje ''Ayahuasca - širenje svijesti'', dokumentarnog filma o procesu šamanskog iscjeljivanja Ayahuascom. Kombinirajući znanstvene, antropološke i religijske perspektive o njenom korištenju, režiser Faus Noro nam pruža holistički ali i uravnotežen pogled na ovu kontroveznu temu.

 


9. DOLINA VUKOVA:  Atraktivni dugometražni dokumentarac francuskog reditelja Jean-Michel Bertranda je priča o osobnoj potrazi, priča o ludoj okladi koju je osmislio zaljubljenik u vlastiti san, antijunak koji je srušio sve prepreke kako bi ostvario svoj cilj: susresti divlje vukove u njihovom prirodnom okruženju. Nakon tri godine provedene u divljini u svim vremenskim uvjetima, redatelj uspijeva ući u trag vukovima. Malo po malo on promatra, približava se i u konačnici biva prihvaćen kao dio čopora. Suprotno svim očekivanjima ovi veličanstveni grabežljivci ponudit će ovom smiješnom liku malo svoje intime.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!