pretučeni i opljačkani

I BBC o postupanju hrvatske policije prema migrantima, Mustafa (17): 'Tukli su me, rekao sam im da sam maloljetan, ali...'

Hronika29.07.19, 10:58h

I BBC o postupanju hrvatske policije prema migrantima, Mustafa (17): 'Tukli su me, rekao sam im da sam maloljetan, ali...'
“Vidio sam ih ovdje. Rekao sam im (da je to što rade ilegalno). Oni su rekli da imaju svoje naredbe, da su samo obični policajci i da nije na njima da o tome raspravljaju,” Fazlić govori u razgovoru s BBC-jevim novinarom

 

Nakon napisa britanskog Guardiana o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, i BBC je u ponedjeljak objavio video u kojem razgovara s migrantima na granici, a koji tvrde da ih hrvatska policija tuče, krade im novac te ilegalno vraća natrag u susjednu Bosnu - prenosi N1.

 

U videu, nazvanom “’Pretučeni i opljačkani’: Kako hrvatska policija štiti svoje granice”, BBC razgovara s migrantima koji se nalaze na području graničnog prijelaza Maljevac, preko kojeg tisuće ljudi pokušavaju ući u Hrvatsku. Migranti, neki od njih maloljetnici, u razgovoru s BBC-jem pokazuju modrice i ožiljke na tijelima, tvrdeći da ih hrvatska policija nasilno vraća natrag u Bosnu.

 

“Tukli su me. Rekao sam im da sam maloljetan… ali oni su samo nastavili još i više,” rekao je BBC-ju 17-godišnji Mustafa iz Egipta.

 

“Naredbe dolaze s vrha”

 

BBC je razgovarao i s Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća, koji je rekao da je i sam vidio hrvatsku policiju kako ilegalno tjera migrante u šumi u blizini granice, s bosanske strane.

 

“Vidio sam ih ovdje. Rekao sam im (da je to što rade ilegalno). Oni su rekli da imaju svoje naredbe, da su samo obični policajci i da nije na njima da o tome raspravljaju,” Fazlić govori u razgovoru s BBC-jevim novinarom.

 

Tu priču potvrđuje i pripadnik hrvatske granične policije koji je pristao razgovarati s BBC-jem pod uvjetom da ostane anoniman. On kaže da je i sam sudjelovao u tri takva slučaja odvraćanja.

 

“Dobio sam naredbe od svojeg nadređenog, a on ih je dobio od svojeg nadređenog. To ide skroz do vrha,” kaže. “Kasnije smo shvatili da je to što radimo pogrešno.”

 

Policajac tvrdi i da im je naređeno da moraju uhvatiti migrante prije nego dođu do organizacija za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje bi dobili pomoć pri traženju azila.

 

'Snimke aktivista i stranih medija prikazuju ilegalna odvraćanja'


Skrivene kamere, nastavlja BBC, koje su aktivisti postavili na području pored graničnog prijelaza Maljevac u samo par dana snimile su nekoliko slučajeva odvraćanja. BBC prikazuje snimku na kojoj se jasno vidi kako hrvatski policajac, s oružjem u ruci, govori skupini migranata da stanu u jedan red, dok drugi hoda na začelju skupine i požuruje ih.

 

Neki migranti u videu tvrde da im hrvatska policija, prije nego ih izbaci natrag u Bosnu, ukrade novac i uništi mobitele. I Guardian je, još prije nekoliko mjeseci, prenio razgovore s migrantima koji su tvrdili isto, a slične priče se prijavljuju i organizacijama za ljudska prava.

 

BBC navodi i kako Hrvatska niječe da se migrante ilegalno tjera s njenih granica, usprkos videima koji pokazuju suprotno, kao naprimjer onoga koji je švicarski javni servis SRF objavio u svibnju ove godine, a na kojem se jasno vidi kako hrvatska policija migrante u grupama dovodi do zabačenog dijela na granici te ih potom vraća natrag u Bosnu. Takva odvraćanja su ilegalna, navodi BBC, jer svaki azilant prema EU zakonu, ima pravo na saslušanje.

 

Otprilike 20.000 migranata prošlo je ovim putem u prethodnih godinu dana. Nekih 5.000 se još uvijek nalazi u Bosni, pokušavajući doći do Europske unije, kaže BBC.

 

Hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja BBC-ja.

 

BBC-jev video također prenosi i riječi hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, izrečene pri nedavnom posjetu dijelu granice kod Kordunskog Ljeskovca.

 

“Pogledajte ovaj teren. Dakle kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, da ima masnice i tjelesne ozljede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam jamčim,” rekla je predsjednica tom prilikom, u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i graničnih policajaca.

 

"Oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima", predsjednica je tada ustvrdila.

 

Predsjednica Grabar-Kitarović: “Ne povodite se za stranim medijima”


Podsjetimo, Grabar-Kitarović nedavno je u intervjuu sa švicarskim SRF-om izjavila da 'potrebno malo sile', a što su prenijeli i svjetski mediji. Kasnije je za tu izjavu tvrdila da je krivo interpretirana.

 

SRF se osvrnuo na njene riječi, izjavivši da je intervju vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima te da su više puta provjeravali prijevod s engleskog na njemački prije objave.

 

“Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo razumjeti optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitirali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar-Kitarović”, rekao je SRF.

 

Grabar-Kitarović je također savjetovala hrvatskim novinarima da se ne povode za stranim medijima koji “rade u ne znam čijem interesu”, te da umjesto toga prenesu “hrvatsku stranu priče”, što je izazvalo burnu reakciju Hrvatskog novinarskog društva.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još