Veliki uspjeh mladih inovatora iz BiH

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović svojim pametnim remenom osvojili srebrnu medalju na takmičenju u Kini

Tehno28.07.19, 15:29h

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović svojim pametnim remenom osvojili srebrnu medalju na takmičenju u Kini
Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta

 

Maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, predstavljali su BiH na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest - Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju.

 

CASTIC 2019 je ove godine održan u SAR Makau, Kina. Domaćin manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Ovo takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a naša zemlja je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja koje su se okupile na ovom takmičenju. Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta.

 

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika.

 

Inovaciju Džidić i Sinanović su razvili i usavršili iz pomoć i podršku mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji ih je s istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu (srebrna medalja) i INFOMATRIX u Rumuniji (bronzana medalja). Razvijanje njihove inovacije pratili su i Tarik Sulić, njihov profesor informatike, te Faruk Čidić, student informatičkih i komunikacijskih tehnologija na Internacionalnom Burch univerzitetu.

 

Niz njihovih uspjeha počeo je pobjedom na jubilarnom 10. BOSEPO takmičenju naučnih projekata održanom u februaru ove godine u Sarajevu. Inače, učenici finalisti BOSEPO takmičenja su 2019. godini našoj zemlji donijeli ukupno 23 medalje sa raznih takmičenja mladih u naučnim projektima, od čega 4 zlatne, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja, saopćeno je.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!