slikoviti milan tegeltija poručio

VSTV BiH se istrgnuo iz kandži političkih upravljanja, više se neće moći koristiti kao buzdovan

Front24.07.19, 08:59h

VSTV BiH se istrgnuo iz kandži političkih upravljanja, više se neće moći koristiti kao buzdovan
Budući da je Parlament Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici usvojio je zaključke o stanju u pravosuđu, u slučaju da ti zaključci budu sprovedeni, Tegeltija je rekao da bi to ne samo pravosuđe nego cijelu BiH odveli bi u potpuni apsurd

 

Ovakav pritisak na pravosuđe nije zabilježen još od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ključni razlog je činjenica da je Visoki i sudski savjet BiH, kao tijelo koje imenuje i razrješava sudije i tužioce u BiH, uspio da se istrgne iz kandži političkog upravljanja pravosuđem od strane određenih političkih centara moći u Sarajevu, te se više ne može koristiti kao politički buzdovan, tvrdi predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

 

"Naravno da će oni koji su takav uticaj na pravosuđe izgubili, a u koji su se značajno uzdali, učiniti sve da povrate tu kontrolu, prvenstveno nad VSTS-om kao krovnim regulatornim tijelom pravosudnog sistema. Sve to kako bi ti centri moći kroz pravosudni sistem, kao legalni okvir, koristili pravosuđe za suštinski nelegitimne ciljeve, odnosno da bi kroz pravosudne obračune i prijetnje tobož zakonito mogli da prave arhitekturu društveno-političkih i ekonomskih odnosa u BiH. Imate određene političare koji te ciljeve neskriveno priznaju, ali ih populistički maskiraju legitimnim ciljevima, tobož kroz bolju borbu protiv korupcije, kako bi za tako nešto dobili javnu podršku, iako su im stvarne namjere sasvim drugačije i nemaju nikakve veze sa borbom protiv korupcije nego sa borbom protiv političkih neistomišljenika", kaže Tegeltija u intervjuu za Glas Srpske.

 

Budući da je Parlament Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici usvojio je zaključke o stanju u pravosuđu, u slučaju da ti zaključci budu sprovedeni, Tegeltija je rekao da bi to ne samo pravosuđe nego cijelu BiH odveli bi u potpuni apsurd.

 

"Raspala bi se koncepcija pravne države, raspala bi se koncepcija podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa, raspala bi se koncepcija demokratije, pa sad vi zamislite dalje čemu bi sve to moglo da vodi", istakao je Tegeltija.

 

Istakao je da je sam pojam međunarodna zajednica veoma širok i da ga ne bi stavljao u isti koš kada se govori o podršci pravosuđu.

 

"Neki subjekti međunarodne zajednice su konzistentni u svojoj podršci nezavisnom pravosuđu, a neki ipak imaju određena odstupanja od svojih ranijih stavova. Posljednji vrlo očiti primjer je primjer OEBS-a, koji je značajno promijenio svoj stav o nezavisnom pravosuđu i VSTS-u u pogledu njegove parlamentarne kontrole, pa tako od stava da je VSTS jedina legitimna institucija za razmatranje odgovornosti u pravosuđu i eksplicitnog poziva na suzdržavanje od bilo kakvih pritisaka i napada na ugled i nezavisnost pravosuđa, te institucionalnu nezavisnost VSTS-a od bilo koje druge vlasti, pa i parlamenta, danas taj isti OEBS ima dijametralno drugačiji stav, pa umjesto pravosuđa podržava Parlament i parlamentarnu istražnu komisiju", naveo je Tegeltija.

 

Budući da su odavno predložene izmjene i dopune Zakona o VSTS-u, ali se one i dalje ne razmatraju Tegeltija je naveo da su tim zakonom predvidjeli brojna unapređenja pravosudnog sistema u cjelini, počev od VSTS-a do sudova i tužilaštava u BiH

 

"I umjesto da se bave svojom zakonodavnom djelatnošću, pojedini parlamentarci bi da se bave istragama", dodao je Tegeltija,

 

Istakao je da je još jedan apsurd sadašnje izvršne vlasti na nivou BiH taj da već godinu dana revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina nije usvojena u Savjetu ministara

 

"Ne možete se zalagati za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, a onda bez ijednog smislenog razloga ne usvajati strategiju koja to procesuiranje značajno unapređuje", smatra Tegeltija.

 

Naveo je da je jedan od ciljeva nekih od onih koji napadaju pravosuđe je da se bavimo sobom, a ne njima.

 

"Znači, neki od političara koji su najaktivniji u napadima na pravosuđe suočavaju se sa istragama i procesima, koje žele da spriječe ili omalovaže tako što će one koje bi sutra njih mogli da optuže za neku nezakonitost unaprijed proglasiti lopovima i kriminalcima", naveo je Tegeltija i dodao:

 

"Kada želite da preuzmete kontrolu nad pravosudnim sistemom, morate da uklonite ljude koji ga predstavljaju i vode. To znači da pošto ne možete da to uradite legalno, morate da izazivate incidentne situacije, morate da kompromitujete ljude i to kontinuirano, kako biste pokušali da ih ogadite makar dijelu javnosti i kako bi onda makar taj dio javnosti podržao takve operacije, čak i kada one nisu zakonite i demokratske, po makijavelističkom principu da cilj opravdava sredstvo".

 

(Glas Srpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još