USKLAĐIVANJE SA DIREKTIVAMA EU

Ovo su glavne izmjene koje se traže u novom Zakonu o PDV-u: Hoće li se porez plaćati tek po naplati fakture?

Hronika22.07.19, 14:41h

Ovo su glavne izmjene koje se traže u novom Zakonu o PDV-u: Hoće li se porez plaćati tek po naplati fakture?
Ako donošenje novog Zakona o PDV-u ima za cilj usklađivanje sa Direktivama EU, u novi Zakon treba ugraditi i zahtjeve poslodavaca u pogledu pomjeranja roka plaćanja PDV-a i plaćanje PDV-a po naplati fakture, koji su u cijelosti usklađeni sa Direktivama EU - ukazuju iz UPFBiH

 

 

Upravni odbor  Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatra neprihvatljivim donošenje Prednacrta zakona o PDV-u kojeg je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, saopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora UPFBiH.
 

- Predložena rješenja novog Zakona o PDV-u, nisu u interesu povećanja likvidnosti kompanija i poboljšanja  poslovnog ambijenta, niti će doprinijeti kvalitetnijem uređenju oblasti indirektnih poreza i rastu prihoda - kazao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović nakon sjednice UO.


Iz UPFBiH ukazuju na neophodno uključivanje zainteresirane javnosti u sve faze izrade propisa, što je u skladu sa Direktivama EU i zakonodavstvom zemalja EU.


Također napominju da su brojna pitanja i problemi sa kojima su se poslodavci susretali u praksi i dalje ostala neriješena. Odredbe predloženog prednacrta su neprecizno definirane i nejasne, tako da se ponovno ostavlja mogućnost proizvoljnog tumačenja.


- U Prednacrtu zakona o PDV nema suštinskih izmjena u odnosu na važeći Zakon. Ono što je bitno napomenuti jeste da predlagači nisu uvažili i u tekst Prednacrta uvrstili niti jedan zahtjev UPFBH, kao što su pomjeranje roka plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, plaćanje poreza po naplati fakture za male poreske obaveznike te nemogućnost obračuna odbitnog PDV-a za neplaćene fakture. Radi se o prijedlozima koji su sadržani u zakonskim rješenjima za oblast PDV-a u zemljama regiona i EU - ističe Smailbegović.


Također naglašava da ako donošenje novog Zakona o PDV-u ima za cilj usklađivanje sa Direktivama EU, u novi Zakon treba ugraditi i zahtjeve poslodavaca u pogledu pomjeranja roka plaćanja PDV-a i plaćanje PDV-a po naplati fakture, koji su u cijelosti usklađeni sa Direktivama EU.


U novom Prednacrtu predviđeno je povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 75.000 KM, a da prijedlog ne predviđa mogućnost kvartalnog podnošenja prijave, kako je to, na primjer, regulirano u Srbiji i Hrvatskoj.
 

I dalje je ostala neuređena oblast naplate PDV-a za prevoznike, čime se domaći prijevoznici stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na strane, na što UPFBiH godinama upozorava.


Zbog svega navedenog, UO UPFBiH ne podržava donošenje Zakona o PDV-u u ovakvom tekstu i pozvao je zastupnike u Parlamentu FBiH i NSRS, kao i Parlamentu BiH, da ne podrže novi Zakon o PDV-u.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!