FOTO/ U SKLOPU FESTIVALA 'SLOVO GORČINA'

'Jer, kako bez vode nema života, nema ga ni bez - žene': Uzbudljiva izložba bh. fotografa Erola Čolakovića

ŽENA iN19.07.19, 13:44h

Sam autor za izložbu "Žena kao voda" kaže da je jedno "sasvim drugačije prestavljanje njegove umjetnosti od onoga na šta je likovna i filmska publika navikla"

 

 

U sklopu ovogodišnjeg Festivala kulture "Slovo Gorčina", na dan otvaranja, 27. jula, premijerno će biti prikazana izložba "Žena kao voda" renomiranog bh. fotografa i reditelja Erola Čolakovića, koji dugi niz godina živi i radi u Švicarskoj. Izložbu je podržala Fondacija Mak Dizdar, organizator festivala "Slovo Gorčina", kao i Cooperation Espanola


Ova izložba prvi put je prikazana u februaru 2016. godine, u Gallery Swiss Art Place Lousanne, a vlasnik galerije je čuveni dizajner i umjetnik Dragan S. Stefanović. Druga postavka održana je augusta 2017., a bila je u Ženevi, u INK Gallery.
 

Sam autor za izložbu "Žena kao voda" kaže da je jedno "sasvim drugačije prestavljanje njegove umjetnosti od onoga na šta je likovna i filmska publika navikla".


- U samom začetku ideje za izložbu "Žena kao voda" imao sam sasvim drugu kontekstualizaciju odnosa umjetnika i rijeke u kanjonu Velle Zwezasca - Ticino Svizera. Odrastanje na vodama, rijekama rodnog Sarajeva, Neretva i Jablanicko jezero, a pogotovo ljeta na obalama Une kod Cazina, tvore baštinu mojih sjećanja. Stoga me je ljubav prema alpskoj rijeci u Švicarskoj gonila na razmišljanja o raznim smaragdnim valerima Une. Bjelinama slapova i bukova... Na žalost, razdvojeni život i nemanje adekvatnog logističkog suporta stvorili su me umjetničkim dužnikom spram naših voda, gdje sam ponovno namjeravao pokazati i prikazati svu dualnost emigrantskog života - ističe Čolaković.

 

zena-kao-voda-colakovic-12


U nastavku svog autorskog prikaza, umjetnik kaže:


- Više od osam godina Velle Varzaska i rijeka su moj otvoreni studio neponovljivih fomi, oblika, detalja. Različita su vremena mojih obnovljenih školskih časova u prirodi i sa prirodom, kao i godišnja doba. Heseova Sidarta često meje je vraćala vodama, kako u filmu tako i u fotogrfaiji. Još 1979. snimio sam nagrađivani film PROTOK - kao činjenicu da jedina cikličnost koju možemo pratiti od svih poznatih elemenata koji tvore život je upravo VODA.


ŽENA je ta koja daje i nosi život, jednako vodi obnavlja, boji, određuje naše postojanje, stoga i ovaj naslov - ŽENA KAO VODA... Jer, kako bez vode nema života, jednako tomu je i ŽENA.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!