RAZBIJANJE MITA O BOGATSTVU (zapadne) EVROPE

I njima je more nedostižni luksuz: Milioni Nijemaca nemaju para za godišnji odmor, iako su spremni sve učiniti za 'Urlaub'

Nedjeljni magazin07.07.19, 16:41h

I njima je more nedostižni luksuz: Milioni Nijemaca nemaju para za godišnji odmor, iako su spremni sve učiniti za 'Urlaub'
Za Nijemce je „Urlaub“ svetinja i ako treba žestoko će se „stegnuti pojas“ da ipak bude i za odmor. Ali makar se možda Hrvatima čini kako su baš svi Nijemci na odmoru, milijuni njih nemaju novca za odmor

 


Izvor: Deutsche Welle


Nema mnogo stvari za koje su Nijemci spremni odvojiti čak i više novca nego za svoj automobil, ali nešto je tu uvijek na vrhu popisa po važnosti: to je njihov godišnji odmor. I makar se stanovnicima turističkih destinacija možda čini da sad preko ljeta u Njemačkoj vjerojatno nije ostao nitko, to je daleko od istine: praktično svaki sedmi stanovnik Njemačke (14,5%) još uvijek nema novca da barem jednom godišnje ode negdje na odmor na barem tjedan dana.


To su najnoviji podaci europskog ureda za statistiku Eurostat, makar barem kada je riječ o Njemačkoj tu ima i dobrih vijesti: udio previše siromašnih da bi si platili odmor već godinama pada, još 2014. je 21% stanovnika Njemačke bilo previše siromašno za odmor. Ali i prošle godine je bilo oko 12 milijuna stanovnika Njemačke koji su čitave godine ostali kod kuće.


I dalje je odmor nedostižan luksuz prije svega za obitelji s jednim roditeljem. Njih 31,1% je i čitave prošle godine ostalo kod kuće, a to osobito ljuti predsjednika stranke Ljevice Bernda Riexingera: „To treba imati pred očima: trećina od svih samohranih roditelja nije bila u stanju priuštiti svojoj djeci odmor!" Nije lako ni samcima, gotovo njih četvrtina ostane kod kuće za vrijeme odmora.


- Put na odmor je za mnoge (u Njemačkoj) nedostižan luksuz. Ne moći si priuštiti odmor je odraz siromaštva protiv kojeg se konačno moramo odlučno boriti - smatra i političarka Ljevice zadužena za socijalna pitanja, Sabine Zimmermann.


Što točno znači brojka iz Hrvatske?


Prema podacima Eurostata Nijemcima je zapravo još odlično: na prostoru čitave Europske unije prošle godine si čak 27,6% građana nije moglo priuštiti jednotjedni odmor. Nešto bolje nego u Njemačkoj je u Danskoj (12,2%), Austriji (12,4%), Finskoj (13,3%) i Nizozemskoj (14,3%). Još je gore u Francuskoj (22,6% građana), Velikoj Britaniji (22,5%), u Italiji čak 43,7%.


No možda treba nešto posumnjati u metodu statističara i postavljeno pitanje EU-a: jesu li mogli platiti jednotjedno putovanje na odmor – ili jesu li uopće otišli na odmor? Jer po europskim statističarima su na samom dnu ljestvice jedna Rumunjska, ali i Hrvatska i Cipar. Tu vjerojatno doista mnogi nisu platili da bi proveli dane koji bi barem trebali biti najljepši u godini, ali to neće uvijek značiti da se nisu pojavili na vratima kod none ili djeda ili neke bliže rodbine.


Sigurno jesu i u Hrvatskoj mnogi morali ostali kod kuće jer je novčanik bio prazan, ali će biti teško vjerovati europskoj statistici da je takvih preko polovica stanovništva. No u Njemačkoj je drugačije: ako nema novca onda se doista obično i ostaje kod kuće.

 

(DW/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još