provjerite

Život sa dijabetesom: Deset mogućih znakova da vam je šećer u krvi van kontrole

Lifestyle06.07.19, 19:08h

Život sa dijabetesom: Deset mogućih znakova da vam je šećer u krvi van kontrole
Osobe s dijabetesom tipa 2 svoju bolest mogu kontrolirati kombinacijom pravilne prehrane, vježbanja i lijekova koje im je prepisao liječnik

 

Svakodnevno mjerenje šećera u krvi i vođenje dnevnika dobivenih rezultata nužno je, jer tako će liječnik najbolje znati reagirate li dobro na propisanu terapiju i treba li nešto mijenjati u liječenju. Žeđ i često mokrenje dva su „školska primjera“ simptoma dijabetesa kod kojeg šećer u krvi nije pod kontrolom. 

 

Budući da vaši bubrezi rade pod opterećenjem ne bi li iz organizma izbacili višak šećera, oni za taj posao trebaju više tekućine koju povlače iz tkiva u vašem tijelu, a zbog toga ćete vi morati u kupaonicu češće nego je uobičajeno. Žeđ je signal koji vam šalje vaš organizam – iscrpio je zalihe tekućine pa mu trebaju nove. Ukoliko ne odgovorite na zahtjev koji vam vaše tijelo šalje, mogli biste dehidrirati. Umor je još jedan signal da vam šećer u krvi nije pod kontrolom. 

 

Kada šećer ostane u vašem krvotoku umjesto da bude preusmjeren u svaku stanicu tijela, mišići ne dobivaju dovoljno goriva za energiju. Možda osjećate neznatan umor, a možda ste toliko iscrpljeni da odmah trebate prileći. Osobe s dijabetesom umor često savlada nakon obilatog obroka. Dijabetes je uzročnik mnogih bolesti pa i psihičkih poremećaja.

 

Osjećaj vrtoglavice ili nesigurnosti na vlastitim nogama može biti znak niskog šećera u krvi ili hipoglikemije. Budući da vaš mozak treba glukozu da bi funkcionirao, pad šećera u krvi može biti i po život opasan ukoliko ga na vrijeme ne uočite. Čaša voćnog soka može osigurati šećer u krvi u kratkom roku. Ukoliko se susrećete s ovakvim simptomima, razgovarajte sa svojim liječnikom. Možda ćete morati prilagoditi lijekove ili prehranu. 

 

Ako imate visoki krvni tlak i dijabetes, ta dva stanja tijekom vremena mogu smanjiti sposobnost bubrega da filtriraju otpadne tvari i tekućinu iz tijela. Kad se voda nakuplja u vašem tijelu, ruke i noge mogu naticati – to je znak upozorenja da imate bolest bubrega. Zdravlje bubrega možete sačuvati tako što ćete redovito uzimati lijekove za dijabetes i krvni tlak kako vam je liječnik propisao. 

 

U tome će vam pomoći i promjene prehrambenih navika. Razgovarajte s nutricionistom kako zadržati razinu šećera u krvi pod kontrolom. Oštećenje živaca (periferna neuropatija) može biti još jedan znak kronično povišenog šećera u krvi. To dovodi do obamrlosti ili peckanja u rukama i nogama, ili nemogućnosti da osjetite bol ili temperaturne promjene. Osoba s neuropatijom možda neće ni osjetiti da se porezala ili da joj se rana inficirala ili pak može biti preosjetljiva na bol.


U tom slučaju osjeća tešku i stalnu bol zbog inače bezbolne stimulacije, piše Ordinacija.hr. Dijabetes također oštećuje živce koji pomažu da se želudac redovito prazni i nesmetano prebacuje hranu u donji dio probanog trakta. Kada se vaš želudac ne može dovoljno brzo isprazniti, dolazi do stanja koje se naziva gastropareza. 

 

Ona stvara neugodne probleme u području abnomena, kao što su mučnina, povraćanje, nadutost, žgaravica ili osjećaj punine odmah nakon što počnete jesti ili dugo nakon toga. Visoki šećer u krvi i visoki krvni tlak mogu oštetiti osjetljive strukture u vašim očima i ugroziti vaš vid. Dijabetička retinopatija - uzrokovana oštećenjem krvnih žila u oku - jedan je od glavnih uzroka sljepoće kod odraslih. 

 

Zamućen vid, mrlje, linije ili treperava svjetla znakovi su da je vrijeme da posjetite vašeg liječnika. Provjerite svoje oči na vrijeme, prije nego vam se vid nepovratno ošteti. Gubitak suvišnih kilograma dobra je odluka želite li držati pod kontrolom dijabetes tipa 2. Međutim, ukoliko gubite na težini protiv svoje volje, to može biti znak da je vaš šećer u krvi previsok. Kad je glukoza u krvi povišena, ona se ispire iz tijela kroz mokraću, pritom sa sobom uzimajući kalorije itekućinu koju konzumirate. 

 

Česte ili ponavljajuće infekcije ponekad su znak visokog šećera u krvi. Često se javljaju u obliku upalnih procesa na desnima, infekcija mokraćnog sustava i bakterijskih ili gljivičnih infekcije kože. 

 

Ostale infekcije mogu uključivati ponavljajuće upale pluća i respiratorne infekcije, infekcije bubrega i žučnog mjehura, te teške bakterijske infekcije srednjeg uha i gljivične infekcije u sinusima. Ukoliko ne držite pod kontrolom šećer u krvi mogli biste primijetiti da i najobičnija površinska posjekotina teško zacijeljuje. 

 

Liječenje povreda, ma kako male bile, važno je jer smanjuje rizik od infekcija kod osoba s dijabetesom. Sama infekcija može također pogoršati šećer u krvi, zbog čega je vašem imunološkom sustavu još teže boriti se protiv infekcije. Ne trebate paničariti zbog komplikacija uzrokovanih dijabetesom - pokušajte ih izbjeći pažljivo slijedeći plan liječenja. 

 

Redovito uzimajte lijekove, hranite se zdravo i redovito vježbajte kako biste razinu šećera u krvi držali na poželjnoj razini. Koristite kućni uređaj za testiranje šećera u krvi, tako da znate da je on u preporučenom rasponu. 

 

Najmanje dva puta godišnje napravite test HbA1C (test određivanja glikoliziranog hemoglobina) – on će vašem liječniku dati bolji uvid kontrole šećera u krvi tijekom određenog vremena. Svaki novi ili neuobičajeni simptom siguran je znak da morate posjetiti svog liječnika. 

 

Javite mu se ako osjetite vrtoglavicu ili pad šećera u krvi ili ako imate ozbiljne simptome kao što je nekontrolirano povraćanje, obamrlost, peckanje, zamućen ili dvostruki vid. Također, obavijestite svog liječnika ukoliko terapijom koju uzimate ne uspijevate držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!