Zastupnica SDA u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić

'Kada je Konaković shvatio da je Fortina Vlada uhvaćena u laži i da se bavi mutnim poslovima, hitno je povukao...'

Front02.07.19, 10:59h

'Kada je Konaković shvatio da je Fortina Vlada uhvaćena u laži i da se bavi mutnim poslovima, hitno je povukao...'
Kada je predsjedavajući SKS Elmedin Konaković shvatio da je ovdje Fortina Vlada uhvaćena u lažima i pokušaju prikrivanja nezakonitih poslova, hitno je povučena tačku sa dnevnog reda, čime je potvrđeno da se radi o mutnim poslovima, piše u saopštenju

 

Zastupnica SDA u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić danas se oglasila saopštenjem za javnost u kojem poziva premijera Kantona Sarajevo da objasni na koji način je pomagao svojoj bivšoj firmi. Saopštenje zastupnice Biščević-Tokić prenosimo u cjelosti:

 

- Povodom bahate izjave premijera KS Edina Forte da su razumne kritike koje su javnost i građani uputili na račun Vlade KS – nekakve 'konstrukcije', želimo ovim putem upoznati javnost i građane o još jednoj velikoj aferi, čiji su glavni akteri premijer Forto i Vlada KS.

 

Na 17. sjednici ove Vlade KS, kojom je predsjedavao Forto, usvojen je zaključak o prenosu prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji (za eksploataciju mineralne sirovine dolomita) sa firme NEXE na firmu Amina Trade.

 

Ništa ne bi bilo sporno da premijer Forto nije pokušao da protivno zakonu završi ovaj posao za firmu NEXE, čiji je bio dugogodišnji direktor, pa čak i u vrijeme kad je bio zastupnik.

 

Zakon precizno kaže da, prije potpisivanja ovakvog ugovora, mora biti pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva KS i na temelju njega zauzet stav Vlade i Skupštine, jer ne mogu same firme prenositi pravo o koncesiji.

 

Ništa od toga nije urađeno, firme su protivno zakonu same sklopile ugovor 26. marta. Čak su u član 13. tog ugovora stavile da odmah stupa na snagu, bez obzira na zakon i mišljenje Pravobranilaštva, Vlade i Skupštine, a Forto je, mjesec dana nakon svega, 25. aprila, naknadnim odlukama pokušao da «pokrije» nezakoniti ugovor.

 

Nakon što je na Vladi, bez pozitivnog mišljenja Pravobranilaštva 'progurao' odluku, pokušao je progurati to i na Skupštini, ali sve je postalo sumnjivo kada smo na sjednici SKS otkrili da je u Vladinom obrazloženju prijedloga lažno navedeno da postoji pozitivno mišljenje Pravobranilaštva, što je flagrantni pokušaj obmane Skupštine, javnosti i građana.

 

Kada je predsjedavajući SKS Elmedin Konaković shvatio da je ovdje Fortina Vlada uhvaćena u lažima i pokušaju prikrivanja nezakonitih poslova, hitno je povučena tačka sa dnevnog reda, čime je potvrđeno da se radi o mutnim poslovima. Ali to ne smije biti kraj, već tek početak priče, i što se tiče pravosudne i što se tiče političke odgovornosti.

 

Za početak, premijer Forto mora pod hitno odgovoriti javnosti i građanima zašto je pokušao da prikrije nezakoniti ugovor o koncesiji za svoju bivšu firmu NEXE, koji tertira eksploataciju u vrijednosti od više stotina hiljada KM. Ne mogu se odluke o koncesiji dodjeljivati, protivno zakonu i za njegove privatne poslovne interese, jer je to imovina svih građana kojom se mora upravljati u skladu sa zakonima - stoji u izjavi zastupnice Biščević-Tokić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još