Sabina Ćudić pozvala građane da 'propituju i kažnjavaju' zastupnike

Meni, koja sam '82. godište, fascinantno je da se moje kolege raspravljaju ko je bio u ratu, ko se borio...

Front01.07.19, 15:14h

Meni, koja sam '82. godište, fascinantno je da se moje kolege raspravljaju ko je bio u ratu, ko se borio...
Toliko malo očekujemo od zakonodavnog tijela da se građani ne uznemiravaju što nema vlasti jer smo mi učinili da ne očekuju više ništa od nas, kaže Ćudić

 

Sabina Ćudić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, bila je gošća Novog dana na N1.

 

Odgovarajući na pitanje voditeljice emisije Novi dan Minele Jašar-Opardija o tome da li je izgledan referendum o ulasku u NATO, je istakla kako je to ustvari odugovlačenje procesa formiranja vlasti.

 

"Ovo je ustvari obostrano odugovlačenje procesa. Jedno od pitanja oko kog nema dogovora i koji se prikazuje kao izvor blokade. Svjesni smo da se na svim nivoima postavlja pitanje ko će učestvovati u kreiranju vlasti. Postoji niz neriješnih pitanja među koalicionim partnerima, a NATO je oportun izgovor za neformiranje vlasti na svim nivoima", poručila je Ćudić.

 

"Imamo paradoks na više nivoa, i Parlament FBiH je jedini parlament koji je funkcionisao i bio svijetla tačka. Razmatrali smo o nizu važnih pitanja i sada smo u situaciji, koja je jedinstvena u Evropi, gdje pozicija ruši zakonodavno tijelo i stvaraju krizu kako bi izvršili pritisak da se vlast formira. Nova konstituirajuća sjednica nije zakazana u roku u kojem su rekli i sad smo u parlamentarnoj krizi koju su izazvali DF, SDA i HDZ", navela je te dodala kako misli da će naredna sjednica biti zakazana tek na jesen.

 

"Desilo se to da stranke koje su u zadnji tren odlučile da budu na strani onih koji će blokirati rad. DF na primjer je branio Dragana Čovića koji nije ni bio predmet rasprave. Istovremeno se formiraju blokovi da se odupre HDZ-u, a najjaču koaliciju imaju DF i HDZ sudeći po onome što vidimo", dodala je.

 

Također, zastupnica Ćudić je za N1 kazala i kako je posljednja sjednica imala 24 tačke dnevnog reda te da se ni o jednoj nije diskutovalo.

 

"To je jedan politički diletantizam kakav je u nerazvijenim zemljama nezapamćen. Buduća većina i ne krije šta se dešava, odnosno kada kažu 'sve dok imam vlast ne moram ni nuditi opravdanje'. To je rekao zastupnik SBB-a. Toliko malo očekujemo od zakonodavnog tijela da se građani ne uznemiravaju što nema vlasti jer smo mi učinili da ne očekuju više ništa od nas", naglasila je Ćudić.

 

O tome da prokomentariše odusustvo stida među zastupnicima je rekla: "Mi smo nudlili izuzetno korektnu stvar - da se napravi pauza, da se izabere rukovodstvo i da nikakva prepreka neće biti Naša stranka i SDP. Nama koji smo uslovno rečeni mlađi u Parlamentu, odnosno meni koja sam '82. godište i koja se nisam borila u ratu, je fascinantno da su moje kolege raspravljale ko je bio u ratu, ko se borio... Ako je to ljubav prema BiH... Nastupila je kriza morala i svaki put kada ukažete na grešku, vi ste neprijatelj države, i to je opasno za ljude moje generacije, za mlađe".

 

Na pitanje da li parlamentarci zaslužuju plate je kazala: "U velikom slučaju ne zaslužujemo. Plata je ogromna, ali ne možete sniziti platu koliko vi možete naraditi. Čak da je plata i 100 KM, postoje ljudi od kojih ni za cijelog mandata ne čujete glasa. Moramo se vezati za rezultate a ne fokusirati se na to koliko možemo kažnjavati zastupnike. Pazite ovo, mi nismo ni kažnjeni ukoliko ne učestvujemo u radu. Dovoljno je da pošaljete e-mail da nećete doći na sjednicu i da se to smatra opravdanim izostankom. Nemate obavezu ni da predlažete zakone. Koliko je naša odgovornost da radimo, mislim da je odgovornost građana da nas propituju i kažnjavaju".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još