Skandal na sastanku u Albaniji

Prištinska delegacija flašom pogodila šefa srpske delegacije: 'Svi smo zgroženi...'

Front28.06.19, 19:37h

Prištinska delegacija flašom pogodila šefa srpske delegacije: 'Svi smo zgroženi...'
Svi smo zgroženi time što se dogodilo, niko nije mogao ni da pretpostavi da će doći do napada, a kamoli da očekuje tako nešto, naveo je Marković

 

Sastanak na nivou zamjenika ministara u okviru sporazuma CEFTA prekinut je u albanskom gradu Valona, nakon što su članovi delegacije iz Prištine flašom gađali šefa srpske delegacije Ivana Markovića.

 

Do incidenta je došlo nakon što je Marković, reagujući na provokacije u govoru predstavnika Prištine, rekao da smatra da u okviru CEFTA postoji terminologija koja se koristi i da se izbjegavaju političke provokacije, te konstatovao da je, u skladu sa državnom politikom, Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije, javio je Tanjug.

 

Marković je Tanjugu rekao da su, nakon toga, članovi delegacije iz Prištine nasrnuli na srpsku delegaciju, uz povike da je "Kosovo republika" i nezavisna država, kao i da se za to izborila "u svetom ratu 1999. godine".

 

"Našli su neku flašu koja je stajala na stolu i bacili je u mom pravcu. Pogodili su me, ali prije nego što je stigla do mene, flaša je proletjela pored glave šefice delegacije Moldavije i pored jedne koleginice iz naše delegacije", dodao je Marković.

 

On je naveo da su članovi prištinske delegacije odmah nakon toga izjurili iz sale u kojoj se sastanak održavao i sastanak je prekinut.

 

Marković je od predsjedavajućeg iz Albanije tražio da se tim članovima delegacije iz Prištine onemogući povratak u salu i da se udalje i iz hotela u kojem se održavao sastanak, što je i učinjeno.

 

"Svi učesnici su izrazili zgražavanje time što se dogodilo, to je nezabilježeno da na sastanku dođe do fizičkog napada na članove delegacije", rekao je Marković.

 

On je dodao da je jedino predsjedavajući, predstavnik Albanije, pokušao to da relativizuje, ali da nijedna druga delegacija nije prihvatila njihovo tumačenje da te osobe nisu članovi delegacije iz Prištine.

 

Marković je rekao da srećom nije došlo do povrede, jer je flaša kojom je pogođen u grudi bila plastična i nije bila puna vode.

 

"Svi smo zgroženi time što se dogodilo, niko nije mogao ni da pretpostavi da će doći do napada, a kamoli da očekuje tako nešto", naveo je Marković.

 

Prema njegovim riječima, delegacija iz Prištine je napustila hotel i trenutno je na putu ka Prištini.

 

"Kada su u pitanju neke druge sankcije delegaciji iz Prištine, u okviru CEFTA, nije moguće ništa više uraditi, sem što će srpska delegacija zahtjevati da oni više nikada ne prisustvuju sastancima u okviru CEFTA", rekao je Marković.

 

Srpska delegacija se trenutno nalazi u Valoni, gdje čekaju ambasadora Srbije u Albaniji, sa kojim će se vratiti u Tiranu i tamo sačekati avionski transport do Beograda.

 

Nakon današnjeg sastanka trebalo je da uslijedi sastanak zajedničkog Komiteta CEFTA na ministarskom nivou, ali on neće biti održan, nakon što su prvo delegacija Moldavije i Srbije potvrdile da neće učestvovati na tom sastanku, a zatim su i druge delegacije isto potvrdile.

 

 

(DEPO pORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još