Uraditi izmjene Zakona o VSTV

Borenović: Stanje u pravosuđu izuzetno loše

Front26.06.19, 17:34h

Borenović: Stanje u pravosuđu izuzetno loše
Mišljenja je da je reforma pravosudnog sistema doživjela apsolutni krah i to je sada otuđeni centar moći koji ne odgovara nikome, a najmanje građanima

 

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović kazao je danas da je opća ocjena kako je stanje u pravosuđu izuzetno loše i da ga treba mijenjati. 

 

Napomenuo je da su građani potpuno nepovjerljivi prema pravosudnim institucijama, dodajući da je to možda i naslabija karika bh. društva. 

 

Za njega je prioritetno uraditi izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, a smatra da bi trebale biti dvije institucije umjesto jedne kao i da glavni tužilac treba biti biran u parlamentu na prijedlog VSTV-a. 

 

Mišljenja je da je reforma pravosudnog sistema doživjela apsolutni krah i to je sada otuđeni centar moći koji ne odgovara nikome, a najmanje građanima. 

 

Borenović je također kazao da bi jedno od rješenja moglo biti i u formiranju privremene istražne komisije o stanju u pravosuđu, nazivajući to i najvećim iskorakom parlamenta u tom smislu. 

 

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, a u nastavku sjednice poslanici bi trebali razmatrati stanje u oblasti migracija i nakon toga se i izjašnjavati o zaključcima koje su poslanici predlagali u okviru rasprave o to dvije tačke dnevnog reda hitne sjednice.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!