predstavnički dom ps bih

Završena rasprava o stanju u pravosuđu, glasanje o zaključcima na kraju sjednice

Front26.06.19, 14:22h

Završena rasprava o stanju u pravosuđu, glasanje o zaključcima na kraju sjednice
Za taj snimak Arnaut je kazao da je nažalost stvaran jer bi tako trebao počinjati neki vic te smatra da se rad privremene istražne komisije treba odnositi i na sposobonost VSTV-a za provođenje reformi.

 

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut pozvao je na današnjoj sjednici Doma da se formira privremena istražna komisija tog doma koja će ispitati stanje u pravosuđu. 

 

U okviru rasprave u aktuelnoj situaciji o stanju u pravosuđu za koju su poslanici kao materijal predložili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, institucije koju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezi s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama. 

 

Nakon što je portal Žurnal objavio snimak na kojem Tegeltija kao i inspektor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Marko Pandža u ugostiteljskom objektu razgovaraju o predmetu stranke u postupku Nermina Aleševića, biznismena iz Velike Kladuše, ta afera u javnosti je nazvana "potkivanje". 

 

Za taj snimak Arnaut je kazao da je nažalost stvaran jer bi tako trebao počinjati neki vic te smatra da se rad privremene istražne komisije treba odnositi i na sposobonost VSTV-a za provođenje reformi. 

 

Napomenuo je da BiH ne samo da nikada s ovakvim pravosuđem i VSTV-om neće biti članica Evrospke unije, nego neće dobiti ni kandidatski status te upozorio da se to neće dogoditi i dok se ne uspostavi svijest da politički i pravosudni dužnosnici ne mogu imati prisne odnose. 

 

- VSTV je nepovratno izgubio sposobnost za provođenje reformi, prva poglavlja koja se otvaraju u pregovorima s Evropskom unijom su ona koja se tiču pravosuđa. Ono što je sada najvažnije je da li će BiH za tri ili četiri godine otvoriti neka poglavlja ili zatvoriti, s ovakvom postavkom stvari vjerujem da ih nećemo otvoriti - dodao je. 

 

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić inače aktuelni ministar sigurnosti podržao je prijedlog Arnauta iako je ocijenio da sedam zaključaka iz 2017. godine kada je raspravljano o pravosuđu nije implementirano. 

 

Stoga je upitao kakva je svrha zaključaka ovog parlamenta i da li je to samo formalnost, obavezuju li nekoga i prati li se realizacija zaključaka kao i šta se događaja ako se ne realiziraju. 

 

- Ako je sudbina današnjih zaključaka da bude kao onih iz 2017. godine ne osjećam potrebu da u ovom parlamentu niti predlažem zaključke niti za njih glasam - dodao je. 

 

Za njega je izvještaj VSTV-a zbir nebitnih podataka i većinom netačnih, ocjenjujući da taj godišnji izvještaj ne može biti povod za raspravu jer jedino relevantnim smatra percepciju građana o stanju u pravosuđu koje je pozvao da izvrše pritisak na rad tih institucija. 

 

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ocijenio je da je Milan Tegeltija narušio ugled pravosudnih institucija, a sadašnji saziv VSTV-a je žrtva takvog ponašanja predsjednika koji ne bi smio dozvoliti da dođe u ovakav kontekst. 

 

- Kao predsjednik VSTV-a morao je znati da je u sukobu interesa ako u kafani sa strankom razgovara o konkretnom slučaju - istaknuo je Emrić pozivajući na formiranje komisije koja će raditi na izmjenama zakona u smislu uvažavanja preporuka Evropske komisije. 

 

I on je pozvao da zbog negativne situacije koja je narušila povjerenje građana u pravosuđe članovi VSTV-a podnesu pojedinačne ostavke i prihvate moralnu odgovornost za ovakvu situaciju. 

 

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul i Nikola Lovrinović i u nastavku ove hitne sjednice ocijenili su da je ova tačka dnevnog reda trebala biti skinuta dodajući da ovo nije način na koji se ovakva tema obrađuje, a problematizirali su i materijal za rad na sjednici. 

 

Kožul je također kazao da su pred poslanicima trebali biti prijedlozi izmjena zakona nastalih u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu koji je otvoren prije niza godina. 

 

Također, mišljenja je da je na ovaj način kontaminirana druga tačka dnevnog reda koja se tiče povećanog priliva migranata u BiH, oko koje poslanici, smatra, imaju u većem dijelu zajedničko mišljenje. 

 

Govoreći o načinima na koji rade tužioci i agencije za provođenje zakona poslanica SBB-a Edita Đapo predložila je zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da osigura finansijska sredstva kako bi se izvršila obuka tužilaca i agencija za provođenje zakona da ne povrijede djecu kada vrše hapšenja. 

 

Naglasila je da je Venecijanska komisija još 2012. godine tražila poboljšanje pravila u pravosuđu poput razdvajanja dva vijeća sudskog i tužilačkog te naći mehanizme za izbjegavanje uticaja politike i nacionalnih kvota, kao i izmjene Zakona o VSTV-u. 

 

Nakon ovakvih stavova poslanika zaključena je rasprava o ovoj tački dnevnog reda, a poslanici će se o zaključcima predloženim u okviru višesatne rasprave izjašnjavati nakon što obave raspravu i o narednoj tački dnevnog reda koja se tiče migracija.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!