Dobili više glasova od Stockholma

Milano i Cortina d'Ampezzo domaćini ZOI 2026.

Sport24.06.19, 19:25h

Milano i Cortina d'Ampezzo domaćini ZOI 2026.
Milano će po prvi puta u svojoj povijesti ugostiti olimpijske igre, dok je Cortina već bila domaćin jednih ZOI i to 1956. godine

 

Talijanski gradovi Milano i Cortina d'Ampezzo izabrani su za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Lauseanni u ponedjeljak. 

 

Kandidatura Milana i Cortine dobila je više glasova od one švedskog glavnog grada Stockholma koji im je ostao jedini konkurent nakon što su švicarski Sion, japanski Sapporo, austrijski Graz i kanadski Calgary odustali zbog prevelikih troškova organizacije, prenosi Hina. 

 

Glavni grad Lombardije sa 1.3 miliona stanovnika Milano se nalazi na samo 120 metara nadmorske visine te će se u njemu održavati dvoranski sportovi osim curlinga i brzog klizanja, dok će se sportovi na otvorenom održavati u Cortini, koja se nalazi na 1224 metara nadmorske visine, te njezinoj okolici. 

 

Milano će po prvi puta u svojoj povijesti ugostiti olimpijske igre, dok je Cortina već bila domaćin jednih ZOI i to 1956. godine. 

 

Svečanost otvaranja trebala bi se održati na milanskom stadionu San Siro, a ukupni predviđeni troškovi organizacije iznose 1.3 milijarde eura.

 

ZOI 2026. godine održat će se od 6. do 22. februara.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!