nakon teške bolesti

U 67. godini preminuo legendarni košarkaš KK Bosna Žarko Varajić

Hronika24.06.19, 07:53h

U 67. godini preminuo legendarni košarkaš KK Bosna Žarko Varajić
S reprezentacijom Jugoslavije u 126 nastupa osvojio je srebro na olimpijadi u Montrealu 1976, zlato na prvenstvu Europe 1977. u Belgiji te broncu na Eurobasketu 1979. u Italiji

 

Jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, sarajevske Bosne i reprezentativac SFRJ Žarko Varajić, preminuo je u 68. godini poslije duge bolesti, objavili su beogradski mediji. 

 

 Varajić je pripadao čuvenoj generaciji "studenata" sarajevske Bosne, koja je 1979., predvođena trenerom Bodanom Tanjevićem, postala prvak Europe, a njegov rekord u Kupu europskih šampiona/Euroligi od 45 koševa, ubačenih u utakmici protiv talijanskog Emersona u finalu u Grenoblleu, još nije oboren. 

 

Žarko Varajić tada je postao prvi kapetan jednog košarkaškog kluba s ovih prostora koji je podigao pehar klupskog šampiona Europe, a među brojnim priznanjima nositelj je “Super Oskara”, namjenjenog najboljem igraču Europe. 

 

I dalje je aktualni rekorder po broju koševa u finalu Kupa šampiona, današnje Eurolige. 

 

S reprezentacijom Jugoslavije u 126 nastupa osvojio je srebro na olimpijadi u Montrealu 1976, zlato na prvenstvu Europe 1977. u Belgiji te broncu na Eurobasketu 1979. u Italiji, prenosi Hina.  

 

Rođen je u Nikšiću, a osim u KK Sutjeska i Bosni, igrao je i za Al Ain iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata. 

 

Poslije raspada SFRJ radio je kao dužnosnik u Košarkaškom savezu Srbije, kao direktor reprezentacije koja je osvajala seniorsko europsko i svjetsko prvenstvo te direktor mlađih kategorija u Košarkaškom savezu čije su selekcije u jednoj godini izborile pet europskih titula. 

 

Varajić je bio člаn Olimpijskog komitetа zimskih Olimpijskih igаrа u Sаrаjevu 1984. godine, predsjednik Stručnog vijećа Košаrkаškog sаvezа Jugoslаvije od 1987. do 1992. godine, predsjednik Progrаmskog povjerenstva jugoslavenskog Olimpijskog komitetа od 1996. do 2000. godine te sportski direktor Olimpijskog timа Jugoslavije nа Olimpijskim igrаmа u Sydneyu 2000. godine.

 

(FENA


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!