Po kuloarima se šuška

Zašto Kolinda odgađa objavu kandidature za predsjednicu Hrvatske: Smiješi joj se atraktivnija pozicija?!

Front22.06.19, 11:16h

Zašto Kolinda odgađa objavu kandidature za predsjednicu Hrvatske: Smiješi joj se atraktivnija pozicija?!
Kolinda Grabar-Kitarović još je uvijek hrvatska predsjednica. Nije, doduše, objavila kandidaturu. Službeno objašnjenje je da do Dana pobjede ne želi ulaziti u političku borbu sa svojim protukandidatima

 

Je li moguće da Kolinda Grabar-Kitarović kalkulira? Da je odluku o svojoj predsjedničkoj kandidaturi odgodila kako bi najprije vidjela rasplet situacije oko novih čelnih ljudi Europske unije? Situacije u kojoj se i njezino ime našlo u kombinaciji za novu šeficu Europske komisije, piše Slobodna Dalmacija.

 

– Nikakva ponuda predsjednici nije došla na stol – decidiran je jedan dužnosnik HDZ-a dobro upućen u zbivanja na Pantovčaku. On ističe da su priče kako bi Kolinda Grabar-Kitarović uskoro mogla postati nova predsjednica Europske komisije u ovom trenutku "na razini spekulacija".

 

Neke činjenice su, međutim, neosporne. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ne propušta Manfreda Webera, kandidata Angele Merkel i njezinih europskih pučana, na čelo Komisije. I socijalisti su kritični, a i liberali, koji su na nedavnim EU izborima ostvarili prilično solidan rezultat, traže svoj udio u raspodjeli vlasti. Situacija je komplicirana. Na kraju će se, sasvim je izvjesno, dogovoriti neki kompromisni kandidat.

 

U takvom ozračju iscurilo je i ime Kolinde Grabar-Kitarović, koju, navodno, protežira Macron.

 

Da su hrvatska predsjednica i njezin francuski kolega u dobrim odnosima, moglo se vidjeti i tijekom prošlogodišnjega Svjetskog prvenstva u nogometu, kada su zajedno nakon finala dijelili odličja francuskim i hrvatskim reprezentativcima. Je li ime hrvatske predsjednice ušlo u optjecaj samo kao probni balon ili je riječ o ozbiljnoj igri, pokazat će idući mjeseci.

 

U svakom slučaju, ako bi Kolindi Grabar-Kitarović neko od utjecajnih političara iz zemalja EU-a na koncu doista ponudio čelnu poziciju u Europskoj komisiji, to bi stvorilo potpuno nove okolnosti.

 

U tom bi se slučaju hrvatska predsjednica našla pred velikim izazovom: treba li odbiti europsku ponudu i kandidirati se za još jedan predsjednički mandat u Hrvatskoj ili otići u Bruxelles, a poziciju HDZ-ova kandidata prepustiti nekome drugome.


Pitanje je, dakako, i što bi u tom trenutku bilo važnije za državu: da njezina političarka vodi utjecajnu Europsku komisiju ili da zadrži primat koji ima u Hrvatskoj.
 

Što bi, također, rekli Amerikanci ako bi Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zdušno gurala inicijativu "Tri mora", odlučila napustiti predsjedničku poziciju u Hrvatskoj i otići u Bruxelles? Ko bi, nakon njezina odlaska, bio predsjednički kandidat HDZ-a, i bi li to povećalo šanse Miroslavu Škori, čiju kandidaturu gura smijenjeni predsjedničin savjetnik Mate Radeljić, da postane predsjednik Republike? Što bi se onda dogodilo sa snimkama – navodno kompromitirajućima za predsjednicu – o kojima je nedavno govorio Vladimir Šeks?

 

No, to su, bar za sada, hipotetske dileme.

 

Kolinda Grabar-Kitarović još je uvijek hrvatska predsjednica. Nije, doduše, objavila kandidaturu. Službeno objašnjenje je da do Dana pobjede ne želi ulaziti u političku borbu sa svojim protukandidatima. Što je potpuno legitimno. I što može biti dio političke taktike uoči ulaska u bitku za reizbor.

 

Ali i signal da je u igri doista i neka druga, puno viša, značajnija i, na koncu, primamljivija pozicija.

 

 

Zamah projektu 'Tri mora'


Ideju o povezivanju triju mora – Baltika, Jadrana i Crnog mora – koju je propagirala Kolinda Grabar-Kitarović, u Bruxellesu su dugo promatrali kao američko kukavičje jaje.


Projekt koji će povezati bivše socijalističke zemlje i stvoriti američki kordon između zapadne Europe i Rusije. Ipak, u zadnje vrijeme Berlin i Bruxelles su ipak popustili pritisak. Na nedavnom samitu inicijative u Ljubljani gostovao je, prvi put, i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, a projekt je pozdravio i šef Europske komisije Jean Claude Junker.


Nema nikakve dvojbe da bi eventualnim dolaskom na čelo Komisije Kolinde Grabar-Kitarović Inicijativa dobila novi zamah. I istoku Europe otvorila potpuno nove perspektive.


Radeljić se zarekao da će se osvetiti predsjednici...


U političkim se kuloarima već neko vrijeme nagađa da se Mate Radeljić zarekao da će se osvetiti predsjednici jer ga je smijenila s mjesta svojeg savjetnika.


Taj potez bi je, prema ovoj interpretaciji, trebao koštati mandata. U projektu njezine detronizacije Radeljić ima potporu desnog TV voditelja Velimira Bujanca te Suverenista, grupacije koja je na nedavnim europskim izborima uspjela prijeći izborni prag i osvojiti jedan mandat u Bruxellesu.


Zanimljivo je pritom da je protivnicima predsjednice Republike – sve odreda uvjerenim desničarima radikalnije provenijencije – potpuno svejedno ako iz obračuna koji spremaju SDP-ovac Zoran Milanović iziđe kao pobjednik.


Glavno im je jedino da Kolinda Grabar-Kitarović – izgubi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još