Nakon što su im pisali OSCE, Američka ambasada u BiH i Delegacija EU

U VSTV-u BiH usaglasili odgovor na pismo međunarodne zajednice: 'Primili smo k znanju vašu zabrinutost...'

Hronika21.06.19, 16:50h

U VSTV-u BiH usaglasili odgovor na pismo međunarodne zajednice: 'Primili smo k znanju vašu zabrinutost...'
U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotni preporukama evropskih eksperata

 

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine usaglasili su odgovor na pismo međunarodne zajednice, navodeći da su primili k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika.

 

U odgovoru na zajedničko pismo koje su im 28. maja uputili OSCE, Američka ambasada i Delegacija EU, VSTV konstatuje da je svjestan kašnjenja u provođenju postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i sudija Ustavnog suda FBiH.

 

 

- Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka, kao što je usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja, a ne samo naših subjektivnih propusta - navodi se u pismu VSTV-a.

 

Dodaju da će pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja, uz stalno analiziranje normativnog okvira u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju VSTV-a.

 

U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotni preporukama evropskih eksperata.

 

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

 

- U narednom periodu izradićemo vlastiti reformski program i prezentovati ga na konvenciji planiranoj za novembar 2019.godine, navodi se u pismu usvojenom trećeg i posljednjeg dana zasjedanja VSTV-a, javlja BIRN BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!