brojne prednosti po organizam

Evo šta se tačno dešava u vašem organizmu kad za doručak pojedete jaja

Lifestyle20.06.19, 09:16h

Evo šta se tačno dešava u vašem organizmu kad za doručak pojedete jaja
Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje

 

Dugo vremena se smatralo kako je jedenje jaja štetno po zdravlje, budući da su neke studije pokazale kako jaja sadrže visok nivo holesterola.

 

Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje.

 

Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen. 

 

Pogledajte 5 stvari koje će se desiti ako dan započnete doručkom od 2 jaja:  

 

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje  

Žumance sadrži holin - ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primjer, brže ćete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon.

 

2. Lutein iz jaja poboljšava vid  

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

 

3. Vitamin D iz jaja pomaže da se apsorbuje kalcijum  

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i sprječava osteoporozu.  

 

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre  

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku deobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.  

 

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti  

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin. 

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!