video/ što prije dostaviti

Džaferović: Zatražili smo plan zaštite interesa BiH u vezi s migracijama

Front19.06.19, 20:50h

Džaferović: Zatražili smo plan zaštite interesa BiH u vezi s migracijama
Predsjedništvo je danas razmotrilo i nekoliko međunarodnih sporazuma, a Džaferović je potvrdio da je odobreno pokretanje postupka usvajanja sporazuma koji se odnose na Srbiju i Hrvatsku vezanih za kontrolu gornjeg neba u zračnom saobraćaju BiH

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je kolektivni šef države odlučio na današnjoj sjednici zadužiti Vijeće ministara BiH da što prije dostavi sveobuhvatan plan zaštite interesa BiH kada je u pitanju migrantska kriza. 

 

Nazivajući ovo pitanje najvažnijim od više od 70 razmatranih tačaka dnevnog reda, Džaferović je napomenuo da je u okviru razgovora o tome šta program treba sadržavati predloženo i iniciranje sastanka s nadležnim tijelima Crne Gore i Srbije o toj temi. 

 

- U okviru migrantske krize, veliki problem je i trgovina ljudima, nelegalni ulasci u BiH, uključivanje velikih kriminalnih grupacija u taj problem i o svemu tome trebaju sarađivati susjedne države kako bi se što efikasnije suprotstavili toj pojavi - pojasnio je Džaferović. 

 

Kao drugu važnu temu sjednice izdvojio je Izvještaj o evropskim integracijama koje je Predsjedništvu prezentirao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a danas je zaduženo Vijeće ministara da Predsjedništvu dostavi akcioni plan za djelovanje BiH o svim pitanjem istaknutim u Izvještaju Evropske komisije. 

 

Predsjedništvo je danas razmotrilo i nekoliko međunarodnih sporazuma, a Džaferović je potvrdio da je odobreno pokretanje postupka usvajanja sporazuma koji se odnose na Srbiju i Hrvatsku vezanih za kontrolu gornjeg neba u zračnom saobraćaju BiH. 

 

Podržan je i prijedlog Džaferovića da se pokrene postupak za osnivanje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru (Srbija) i u Rijeci (Hrvatska), a usvojen je i prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o traženju pojašnjenja u vezi s bh. imovinom u Hrvatskoj. 

 

- Traži se detaljniji izvještaj o tome, angažman državnih institucija poput Pravobranilaštva BiH vezano za sve ono što smo ranije usvojili u Predsjedništvu BiH - pojasnio je Džaferović. 

 

Osvrnuo se i na današnji sastanak s ambasadorima koji je održan u Predsjedništvu BiH kazavši da su oni izrazili zabrinutost zbog formiranja rezervnih sastava entitetskih policija, a Džefreović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio razgovore s dužnosnicima Republike Srpske u tom smislu. 

 

Govoreći o problemu neformiranja vlasti na državnom nivou, Džaferović je ponovio da je to pitanje zapravo pitanje vladavine prava napominjući da je sporno samo opredjeljenje budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i ministara iz te partije u smislu vladavine prava, odnosno poštovanja postojećih zakona. 

 

Smatra i da oni koji su odlučili blokirati rad državnog parlamenta to čine bez ikakvog osnova, a zbog toga ispašta cijela BiH, ocjenjujući da oni imaju sve uvjete da rade svoj posao. 

 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!