Nakon sastanka političkih direktora zemalja članica PIC-a

Ambasada Rusije: Nismo se pridružili komunikeu, pristrasan je i jednosmjeran

Front18.06.19, 20:09h

Ambasada Rusije: Nismo se pridružili komunikeu, pristrasan je i jednosmjeran
Kao država garant Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, insistiramo na dosljednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine koji nemaju alternativu, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH

 

Ambasada Rusije smatra da je kominike objavljen nakon sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pristrasan i jednosmjeran.

 

- Nismo se pridružili kominikeu nakon sastanka održanog 17.-18. juna političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora. Nažalost, dokument je pristrasan i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja bosanskohercegovačka pitanja.

 

Ubijeđeni smo da je prioritetan zadatak - završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Vijeća ministara BiH na osnovu rezultata općih izbora bez ikakvih vještačkih uslovljavanja. Upravo ovo bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u zemlji radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanje funkcionisanja drugih organa vlasti - stav je ruske ambasade u Sarajevu.

 

Ambasada je pozvala sve strane na fokusiranje ka zajedničkoj agendi, suzdržanost od neodgovorne retorike, na međusobno poštivanje zakonitih interesa te na okretanje ka izgradnji povjerljivih odnosa i saradnje zasnovane na uzajamnom poštovanju u skladu s principima Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma.

 

- Kao država garant Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, insistiramo na dosljednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine koji nemaju alternativu.

 

Smatramo da su neosnovani napadi na pravosudne organe Bosne i Hercegovine, do kojih je došlo u zadnje vrijeme i koji su se našli i u tekstu kominikea, neprihvatljivi. Ovim institucijama treba da budu obezbijeđeni uslovi za nezavisan, profesionalan i efikasan rad kako bi mogli da ispunjavaju svoje obaveze bez ikakvog vanjskog uplitanja i pritiska, uključujući i od međunarodne zajednice - navodi ruska ambasada.

 

Izražava žaljenje što se nastavlja erozija jedinstva međunarodne zajednice o bosanskohercegovačkim pitanjima i gubi konstruktivan i nepristrasan pristup prema njima.

 

Pokušaji vraćanja suverene Bosne i Hercegovine pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive i koče proces stabilizacije u zemlji, dodaje ruska ambasada i naglašava da je neophodan nastavak djelovanja ka što skorijem zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!