Jeste li ih već isprobali

Ljeto se bliži, a vas užasava odraz u ogledalu? Ovo su tri najpopularnije dijete za brz gubitak kilograma

Lifestyle17.06.19, 16:46h

Ljeto se bliži, a vas užasava odraz u ogledalu? Ovo su tri najpopularnije dijete za brz gubitak kilograma
Dok se 5:2 dijeta može smatrati malom intervencijom životnog stila, ADF je dijeta kojom kilogrami idu brže dolje

 

KAD se napokon odlučite i krenete na dijetu, ono što vas najviše zanima jest brzina kojom će se topiti neželjeni kilogrami. U posljednje vrijeme sve više stručnjaka preporuča povremeno gladovanje kako bismo ostvarili rezultate i smršavjeli.

 

Ovo su tri najpopularnija posta, odnosno dijete:

 

Dijeta 5:2

 

Ovo je popularna verzija povremenog posta na kojoj jedete vrlo niskokaloričnu hranu, oko 500 kcal dva dana u tjednu. Preostalih pet dana jede se uobičajeno. Istraživanja su pokazala da je s ovom dijetom moguće izgubiti na težini, a može se smanjiti i razina glukoze te kolesterola u krvi.

 

U British Journal of Nutrition Reportsu objavljeno je istraživanje provedeno na 27 ispitanika koji su ovom dijetom za 59 dana došli do željene tjelesne težine, dok su ispitanicima koji su bili na dijeti s kontinuiranom restrikcijom, trebala 73 dana. 

 

Prosječno se gubi oko pola kilograma tjedno, a muškarci mogu izgubiti nešto više. Učinak dijete puno je bolji ako se na prehranu pazi i u danima kada kalorijski unos nije ograničen.

 

Tijekom pet dana ipak se ne smije pretjerati. Treba se zdravo hraniti i biti fizički aktivan. Preskakanje obroka može uzrokovati vrtoglavicu, osjetljivost i glavobolje, te loše utjecati na posao i druge obaveze.

 

ADF - dijeta isprekidanog posta

 

Dok se 5:2 dijeta može smatrati malom intervencijom životnog stila, ADF je dijeta kojom kilogrami idu brže dolje. 

 

ADF je dijeta na kojoj jedan dan jedete neograničeno, dok drugi dan jedete niskokaloričnu hranu, oko 500 kcal dnevno. Istraživanja su pokazala da ADF može dovesti do značajnog gubitka težine u osam do 12 tjedana, ali veliki nedostatak ove dijete je dosljednost. Dakle, većini onih koji su je isprobali, najveći je problem bio držati se pravila.

 

TRE - vremenska dijeta

 

TRE je vremenski ograničena dijeta koja uključuje post u razdoblju od 16 do 20 sati i konzumiranje hrane unutar određenog vremena. 

 

Najčešća verzija je omjer posta i jedenja 16:8 - 16 sati gladovanja i osam sati tijekom kojih možete jesti. Ovaj se omjer može najlakše postići preskakanjem doručka. Istraživanja su pokazala da se unos kalorija tijekom 24-satnog razdoblja smanjuje kada ljudi preskaču doručak.

 

No, broj potrošenih kalorija kroz fizičku aktivnost je također smanjen, što će djelomično ili potpuno poništiti kalorijski deficit postignut preskakanjem doručka. Dakle, preskakanje doručka vjerojatno neće dovesti do značajnog gubitka težine.

 

Još jedno istraživanje sa Sveučilišta u Alabami provedeno na 11 muškaraca i žena, pokazalo je uspješnost ove dijete. Oni su prva četiri dana jeli samo od osam sati ujutro do 14 sati popodne, a zatim još četiri dana od osam ujutro do 20 sati navečer i takvim vremenskim ograničenjem postigli željene rezultate.

 

Kad je riječ o mršavljenju, ADF će vjerojatno dovesti do najbržih rezultata, no održavanje željene težine lakše će biti postići dijetom 5:2. Neki smatraju kako je najjednostavnije držati se TRE dijete, no sve to ovisi od čovjeka do čovjeka. 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!