Šta se dogodi u Džedi, ostaje u Džedi

U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi halal-disko u svijetu: Zašto 'zabava pod burkama' nije dugo trajala?

Lifestyle17.06.19, 13:25h

U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi halal-disko u svijetu: Zašto 'zabava pod burkama' nije dugo trajala?
Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su saopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao "kršenje pravnog postupka" te da klub "nije bio licenciran", kao što se tvrdilo

 

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman u medije je u proteklih osam mjeseci dolazio uglavnom u kontekstu ubistva tamošnjeg novinara Jamala Khashoggija, gotovo da se zaboravilo da je na unutarnjem planu jedan od najvećih reformatora ove konzervativne države.


Nakon godina čekanja održani prvi koncerti i kino-projekcije

 

Mlađahni krunski princ otvorio je saudijsko društvo, pa je lani stigla ona 'šokantna' vijest kako je saudijskim ženama dozvoljeno upravljati automobilom, a bile su tu i druge odluke koje su ga etiketirale kao liberala. Kad je riječ o ženskim pravima, isticao se i prestanak nekih zabrana, primjerice, Saudijke su dobile pravo da posjećuju sportske događaje, ali i mogućnost da se same bave sportskim aktivnostima.

 

Također, za vrijeme 'MBS-a' drastično je obogaćen i kulturni život Arabije. Pretprošle godine je – nakon 25 godina čekanja – dozvoljen prvi muzički koncert na javnom prostoru. U aprilu prošle godine održana je i prva kino projekcija nakon 35 godina čekanja.

 

Kakva je zabava u halal-disku?

 

Nakon toga uslijedilo je 'iznenađenje svih iznenađenja', Arabija je legalizirala i prvi disko klub. Licencu je dobila franšiza 'White', poznata po luksuznim klubovima u Dubaiju i Beirutu, a ekskluzivni objekt smješten je u turističkom gradu Džedi, drugom najvećem u državi. Za otvorenje je najavljen koncert američkog muzičara Ne-yoa, za čiji je nastup trebalo izdvojiti između 70 i 220 eura.

 

Naravno, zabava u diskoteki je uređena prema tamošnjim običajima, pa je svijet obišla vijest o prvom 'halal disku u svijetu'. 'White' je obećao muzičku po svačijem ukusu, a dozvolio je u ulaz i ženama. Predviđeni dress-code bio je opisan kao "smart casual", s naglaskom da se nije trebalo držati strogih saudijskih pravila oko odijevanja.

 

Na društvenim mrežama već su krenule brojne šale, a i rasprave, kako će se to Saudijci zabavljati, a memeovi sa ženama odjevenim u burke postali su viralni. No, šale očito nisu sjele lokalnim vlastima, pa je brže-bolje povučena odluka o halal-disku.

 

Slavlje nije trajalo dugo

 

Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su saopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao "kršenje pravnog postupka" te da klub "nije bio licenciran", kao što se tvrdilo. U saopćenju se naglasilo da je "izvorno izdana licenca za drugu vrstu događaja", ali je "koncesionar iskoristio produljenje te licence kako bi počinio te ozbiljne i neprihvatljive povrede".

 

Iz 'Whitea' su pojasnili kako su imali koncesiju za caffe, lounge-bar i mjesto za muzičke nastupe te da je sve bilo usklađeno, a smatraju da je glavni razlog za povlačenje odluke upravo priča o 'halal-disku' - kojeg kao takvog sami nisu prezentirali - što je pak izazvalo pritisak konzervativnih krugova.

 

(100posto.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još