slavlje u ostravi

Bh. rukometaši pobijedili Češku i plasirali se na Evropsko prvenstvo

Sport16.06.19, 19:54h

Bh. rukometaši pobijedili Češku i plasirali se na Evropsko prvenstvo
Prvih deset minuta drugog dijela bilo je isto kao svih 30 u prvom

 

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo 2020. godine, nakon pobjede nad Češkom u Ostravi rezultatom 24:23.

 

Prvo poluvrijeme bilo je vrlo čvrsto i nijedan tim nije imao više od jednog gola prednosti. Meč su bolje otvorili Česi koji su vodili sa 1:0 i 2:1. U 9. minuti prvi put na meču vodi bh. tim, a gol za 3:2 postiže golman Benjamin Burić. 


Tri minute kasnije Česi vraćaju prednost na svoj konto i vode sa 5:4, a potom malo kasnije sa 6:5. To vodstvo od 6:5 bilo je njihovo posljednje u prvom poluvremenu, jer je BiH do kraja prvog dijela igra bila ta koja je držala konce igre.


No, ponavljamo nijednom naš tim nije vodio više od gola prednosti. Nakon naše greške 30 sekundi prije poluvremena Česi su krenuli u kontru, lopta im je ispala i posljednji napad je imala naša selekcija. Odgovornost je preuzeo Josip Perić, poslao je gotovo cijelu odbranu Češke u jednu stranu, otišao u drugu i matirao golmana Galiju za 11:10, što je bio rezultat prvog poluvremena.

 

Prvih deset minuta drugog dijela bilo je isto kao svih 30 u prvom. Česi su otvorili drugi dio sa serijom 2:0 i poveli sa 12:11. BiH je preokrenula i povela sa 13:12, a onda Česi sa 15:14. No, iskusni Nikola Prce svojim šestim i sedmim golom na meču vraća prednost na našo konto i vodili smo sa 16:15.

 

Narednih 10 minuta, isti scenarij na terenu. Češka i BiH su se smjenjivale u vodstvu, a našu reprezentaciju u životu je držao sjajni Nikola Prce, za kojeg domaća selekcija nije imala rješenje. Imali smo u 49. minuti napada za plus dva, ali nismo iskoristili, te su domaći preokrenuli i u 50. minuti su imali priliku da stignu do oni do plus dva. Nisu to iskoritili prvi put, ali jesu drugi i to sa sedam metara u 52. minuti, kada je pogodio Zdrhala sa 21:19.

 

No, sa dva gola Haseljića i jednim Senjamina Burića pravimo preokret i vodimo sa 22:21. Sjajni Nikola Prce nastavio je briljirati, a 40 sekundi do kraja Ivan Karačić pogađa za 24:23 i tada je bilo jasno da idemo na Euro. 

 

(sport1.oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!