ko će riješiti goruće probleme

Potpuni cirkus i rasulo u Predstavničkom domu: Jedni ne dolaze, drugi negoduju, sjednica opet prekinuta...

Front14.06.19, 11:42h

Potpuni cirkus i rasulo u Predstavničkom domu: Jedni ne dolaze, drugi negoduju, sjednica opet prekinuta...
Na dnevnom redu uz stanje u pravosuđu bilo je i pitanje migracija u BiH te je poslanik SDS-a Dragan Mektić naglasio da su te dvije teme životna pitanja građana o kojima dužnosnici trebaju razmatrati

 

Podijeljenost poslanika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta. 

 

Naime, na dnevnom redu bila je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za prošlu godinu, a tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama. 

 

Ovakav materijal bio je sporan poslaniku Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudinu Mehmedoviću koji je upozorio da do sada niti jedan izvještaj ove nezavisne institucije nije dobio podršku poslanika te smatra da su članovi te institucije trebali do sada nešto uraditi u tom smislu. 

 

Upozorio je i na činjenicu da predsjednik Milan Tegeltija ne prisustvuje sjednici, s tim se složio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, ali uz objašnjenje da upravo činjenica što Tegeltije nema postoji potreba da se o ovome govori. 

 

Mehmedoviću je odgovorio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je kazao da ovakav materijal za sjednicu nije dostavljen od Vijeća ministara BiH ili Predsjedništva BiH nego su poslanici pronašli izvještaj na web stranici, ali to ne sprječava druge poslanike da prilože svoj materijal. 

 

Skidanje te tačke s dnevnog reda odmah na početku sjednice zatražio je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je uz konstataciju da postoje problemi u pravosuđu, nemoguće o tome danas razgovarati jer nema onih koji će odgovoriti na ta pitanja dodajući da ovo nije način da se o tome raspravlja. 

 

Poslanik SDA Adil Osmanović ocijenio je da predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) treba sazivati sjednice tog doma jer su politakanstve izjave onih koji ne dolaze na sjednicu, zato je pozvao da se sjednice sazovu pa da se vidi ko vrši opstrukciju te da se vidi ima li taj dom kapacitet da radi. 

 

Napomenuo je da ne postoje realni razlozi za ne sazivanje sjednice, ali Krišto je potom pojasnila da sjednice saziva Kolegij, a ne ona sama napominjući da je potrebno da se ispune pretpostavke za sazivanje sjednice, no da to nije tako precizirano Poslovnikom o radu Krišto je upozorio Arnaut. 

 

Na dnevnom redu uz stanje u pravosuđu bilo je i pitanje migracija u BiH te je poslanik SDS-a Dragan Mektić naglasio da su te dvije teme životna pitanja građana o kojima dužnosnici trebaju razmatrati, dodajući da ukoliko se ne sazivaju sjednice onda dužnosnici ne osjećaju nikakvu obavezu prema građanima. 

 

- Za to vrijeme koristimo sve privilegije koje imamo. Ne ulazim u raspravu ko saziva sjednicu ili ne, ali spomenuli ste neke pretpostavke pitam vas ko ih treba ispuniti vi (Kolegij) ili mi (poslanici). Ako te pretpostavke ne može ispuniti onda trebate odstupiti od tih funkcija - pozvao je Mektić. 

 

Da će ta tačka kontaminirati narednu o migracijama, ocijenio je poslanik HDZ-a Predrag Kožul tvrdeći da su svi prisutni poslanici opredijeljeni razgovarati o pitanju povećanog priliva migranata u BiH, a pravosuđe je preozbiljan tema da se o njemu raspravlja na hitnoj sjednici. 

 

Međutim, nakon rasprave glasalo se o ovako predloženom dnevnom redu hitne sjednice koji je sadržavao samo dvije tačke dnevnog reda, ali nije bilo dovoljanog broja glasova za usvajanje dnevnog reda te je sjednica prekinuta.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!