Neke destinacije kao da ne shvaćaju da je sezona već počela

Hrvati u panici: Prvi put u šest godina pada broj noćenja - dotuklo ih je loše vrijeme, ali i jedna VELIKA greška!

Biznis Klub14.06.19, 10:04h

Hrvati u panici: Prvi put u šest godina pada broj noćenja - dotuklo ih je loše vrijeme, ali i jedna VELIKA greška!
Diljem obale moguće je vidjeti neuređene i nepripremljene plaže, na nekima od njih još su bageri, mnogi tuševi ne rade, a bilježimo i primjere gradova u kojima se usred sezone odvija reorganizacija prometa. Neke destinacije kao da ne shvaćaju da je sezona već počela - upozorava Topalović

 

Iako će pravo stanje predsezone biti poznato tek s rezultatima za juni, prvi službeni podaci Hrvatske turističke zajednice zasad otkrivaju da je turizam u razdoblju od januara do kraja maja, u odnosu na lani, malo podbacio, no još nema razloga za paniku, piše Novac.hr.

 

Kumulativni podaci o broju dolazaka turista u periodu od januara do maja, naime, pokazuju da smo ostvarili blagi rast od malo manje od 3 posto, no zato, s druge strane, bilježimo pad broja noćenja, u iznosu od 2,6 posto.

 

Sudeći prema podacima iz arhive HTZ-a, ovo je prvi put od 2014. godine do sada da hrvatski turizam u razdoblju predsezone bilježi pad broja noćenja, odnosno činjenicu da gosti na odredištu borave sve kraće, a stručnjaci s kojima je Jutarnji list razgovarao pojašnjavaju da je to uglavnom posljedica brojnih okolnosti na koje nismo mogli utjecati.

 

- Ove godine poklopili su se razni faktori: od vrlo lošeg rasporeda blagdana do izrazito lošeg i kišovitog vremena tokom maja, a u konačnici ne možemo zaboraviti ni činjenicu da se na tržište vratila konkurencija iz Turske, Tunisa i Egipta, koja je sigurno imala utjecaja na rezultate. Za razliku od prijašnjih godina, kada su gosti, zahvaljujući rasporedu blagdana, u predsezoni mogli koristiti nekoliko kraćih odmora, ovaj put zbog blizine Uskrsa i Praznika rada 1. maja sve se spojilo u jedan veći odmor, a kiša je potom rastjerala kampere. Sve u svemu, kad se to zbroji, mislim da je rezultat, zapravo, dobar i na razini očekivanog - pojasnio je direktor konzultantske tvrtke Horwath HTL Siniša Topalović.

 

- Diljem obale moguće je vidjeti neuređene i nepripremljene plaže, na nekima od njih još su bageri, mnogi tuševi ne rade, a bilježimo i primjere gradova u kojima se usred sezone odvija reorganizacija prometa. Neke destinacije kao da ne shvaćaju da je sezona već počela - upozorava Topalović.

 

Prema službenim podacima HTZ-a, Hrvatsku je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo ukupno 3,7 miliona gostiju (malo manje od 3 posto, odnosno 100 hiljada posjetitelja više nego u prvih pet mjeseci 2018. godine), dok je noćenja ostvareno 11,3 miliona, oko 300 hiljada manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

 

Premda službenog izvještaja o statističkim rezultatima za maj još nema, uspjeli smo ga izračunati na temelju kumulativnih podataka koje smo dobili za prvih pet mjeseci godine, a pokazalo se da je velik pad prisutan i po pitanju dolazaka, ali i po pitanju noćenja.

 

Ukupno gledajući, tokom maja ove godine Hrvatsku je posjetilo 1,6 miliona domaćih i stranih turista, što je 5,8 posto, odnosno oko 100 hiljada posjetitelja manje nego u maju 2018., no zato je pad broja noćenja uspio dosegnuti dvoznamenkastu brojku.

 

I dok je Hrvatska u maju 2018. godine, prema podacima HTZ-a, bilježila 6,4 miliona noćenja, u maju ove godine ta brojka iznosi 5,7 miliona, dakle oko 700 hiljada noćenja manje, što je u postocima čak 11 posto.

 

Zanimljivo je također iz godine u godinu pratiti kumulativni rast u prvih pet mjeseci sezone, što nam također puno govori o utjecaju koji je na turističku statistiku imao ovogodišnji loš maj.

 

Od 2015. pa sve do posljednjih rezultata, u prvih pet mjeseci sezone ostvarivali smo isključivo dvoznamenkast rast i broja dolazaka i broja noćenja, no predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić ističe da pad tih brojki pokazuje isključivo to da su godine snažnog turističkog rasta iza nas. Iz HTZ-a, pak, potvrđuju da je tokom maja došlo do usporavanja prometa te da je rezultat bio očekivan.

 

- Unatoč navedenim okolnostima, u kumulativu smo od januara do 10. juna sačuvali iznimno pozitivan indeks dolazaka, oko 5 posto, dok smo po ostvarenim noćenjima na lanjskoj razini. Očekivano vrlo dobar lipanj trebao bi donijeti pozitivan učinak sa svih glavnih emitivnih tržišta i u svim turističkim klasterima - stoji u pojašnjenju.

 

U brojkama

 

- januar - maj 2018. 3,6 miliona dolazaka i 11,6 miliona noćenja

- januar - maj 2019. 3,7 miliona dolazaka (+3%) i 11,3 miliona noćenja (-2,6%)

- maj 2019. - 1.6 miliona dolazaka (-5,8%) i 5,7 miliona noćenja (-11%)

- maj 2018. - 1,7 miliona dolazaka i 6,4 miliona noćenja

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još