Muftijstvo tuzlansko osudilo napade

U Zvorniku srušeni nišani, u Bijeljini pred džamijom letci 'nož, žica, Srebrenica'

Hronika14.06.19, 08:50h

U Zvorniku srušeni nišani, u Bijeljini pred džamijom letci 'nož, žica, Srebrenica'
Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano "Srebrenica“, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom "Otadžbina je ovo Srbina“ i letak s likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića

 

Muftijstvo tuzlansko najoštrije osuđuje kontinuirane napade na imovinu Islamske zajednice, govor mržnje i zastrašivanje vjernika koje posljednjih dana uznemiruje muslimane u Bijeljini i Zvorniku. 

 

Naime, u noćnim satima 7. juna ove godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, nepoznate osobe porušile su četiri nišana, načinjena je značajna materijalna šteta. 

 

Također, nepoznate osobe su 11. i 12. juna na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavili uvredljive i prijeteće letke. 

 

Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano "Srebrenica“, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom "Otadžbina je ovo Srbina“ i letak s likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom "Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno“. 

 

O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima. 

 

Stoga, Muftijstvo tuzlansko zahtijeva da nadležne institucije u BiH pokažu odgovoran pristup u sprečavanju djela kojima se nanosi šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljava govor mržnje i prijetnje, izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost, odnosno javno izaziva i potiče nasilje i mržnja. 

 

Također, Muftijstvo tuzlansko poziva organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje. 

 

- Naše džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivamo da se ne plaše ovakvih zastrašivanja kojih je bilo i ranije. Apelujemo na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog, javlja MINA.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!