Oduzete mu putne isprave

Zdravko Mamić na slobodi u BiH uz redovno javljanje PU Čitluk

Hronika11.06.19, 20:21h

Zdravko Mamić na slobodi u BiH uz redovno javljanje PU Čitluk
Nova optužnica potvrđena 21. maja, a koja se navodi u dopuni potjernice tereti ga da je bio vođa zločinačke organizacije od decembra 2004. do decembra 2015. godine

 

Zdravko Mamić opušteno je stigao na ročište, u pratnji svog advokata Zdravka Rajića. Niti je uhapšen, niti ga je privela SIPA, kako su to ekskluzivno izvjestili pojedini mediji, prenosi N1.


Argumente njegovog advokata da preko godinu dana, koliko je nastanjen u BiH Mamić redovno odgovora na sve pozive pravosudnih instanci, sud je uvažio. Ostaje na slobodi uz obavezno javljanje PU Čitluk jedanput sedmično, njegove putne isprave biće oduzete. 


Hrvatske vlasti potražuju Zdravka Mamića zbog izvršenja kazne zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci zatvora zbog počinjenog djela zlouopotrebe povjerenja u privrednom poslovanju.


No ovo krivično djelo nije bilo dovoljno za vlasti u BiH, čiji je Mamić takođe državljanin. Nova optužnica potvrđena 21. maja, a koja se navodi u dopuni potjernice tereti ga da je bio vođa zločinačke organizacije od decembra 2004. do decembra 2015. godine.


Optužba za organizirani kriminal jedan je od preduvjeta za izručenje vlastitih državljana što ih pobraja Ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. Mamić se prema optužnici organiziranim kriminalom nastavio baviti i nakon stupanja na snagu ovog ugovora, zbog čega bi se na njega mogao primijeniti. Zbog svega navedenog i Sud BiH u svom obrazloženju danas je naveo da Hrvatska mora redovnim putem dostaviti molbu za izručenje sa kompletnom ekstradicijskom dokumentacijom kako bi se stvorile pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina... ili prevedeno - slijedi dugotrajan sudski postupak.


Zdravko Mamić i nakon ročišta opušten. Kako kaže i dalje vjeruje u bh. pravosuđe: BiH je njegova nada i sudbina, a biće vremena i da progovori o stvarima u hrvatskom pravosuđu zbog kojih je jučer sazvao, pa naprasno otkazao konferenciju za novinare.


Mjere zabrane mogu trajati do dostavljanje molbe za izručenje, ali ne duže od 40 dana odnsono do 21. jula tekuće godine.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!