FOTO I VIDEO/ OD 10. DO 14. JUNA

Počinje 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu 2019': Izložbe, koncerti, filmovi, hommage velikanu ex-ju filma Veljku Bulajiću

Kultura10.06.19, 14:36h

Počinje 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu 2019': Izložbe, koncerti, filmovi, hommage velikanu ex-ju filma Veljku Bulajiću
Ponovno će ova dva grada biti pet dana povezana prijateljskim umjetničkim vezama i zajedno uživati u novim programima koje nam donose umjetnici iz Republike Hrvatske

 

Već desetu godinu zaredom Udruga za promicanje kulture i umjetnosti "JA BIH…" iz Zagreba – u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Središnja Uprava Sarajevo, te  Napretkovim Kulturnim Centrom iz Zagreba, a uz potporu i podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Kantona Sarajevo – organizira festival „Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2019.“


Ponovno će ova dva grada biti pet dana povezana prijateljskim umjetničkim vezama i zajedno uživati u novim programima koje nam donose umjetnici iz Republike Hrvatske.

 

Predsjednik Udruge "Ja BiH" Ismet Efendić kazao je na današnjoj pess konferenciji da je ovo "deseti festival na kojem se okupljamo sa dosta skromnim sredstvima, uz veliku ljubav i prijateljstvo".


- Prijestolnica susjedne zemlje Hrvatske - Zagreb dolazi u Sarajevo i BiH da što raznolikijim i drugačijim programom i sadržajem popuni pet dana. Također, radimo i to obratno da Sarajevo dođe u Zagreb. Tako smo uspjeli 10 godina. Uvijek smo imali najbolje namjere da iz onoga šta možemo i šta nam se ponudi dovedemo u Sarajevo, grad koji svi cijene i hvale po kulturi i umjetnosti. Svih tih 10 godina mi smo imali svoje stalne suradnike koji su nas podržavali, u prvom redu to je HKD "Napredak". Nastojali smo da predstavimo najnovije, kao i starije filmove iz Hrvatske, muzičare, umjetničke izložbe, uključujući dosta značajnih umjetnika koji imaju porijeklo iz BiH, a žive i rade u Hrvatskoj - naveo je Efendić.

 

Ovogodišnje izdanje Festivala održati će se od 10. do 14. lipnja/juna 2019. godine na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a otvara ga izložba staklenih skulptura Ivice Propadala u Galeriji ALU u Sarajevu.

 

ivica-propadalo

 

Tu su i noviji igrane filmovi hrvatske kinematografije koji će se prikazivati u Kinu Meeting Point, filmska projekcija za osobe s oštećenjem sluha i vida, kazališna predstavu za mlade i književno-poetska večer u Centru za kulturu i mlade (Jelićeva ulica), te koncerti  i gastro event s gostima u Muzičkom paviljonu AT Mejdana.

 

U okviru programa "Hommage Veljku Bulajiću" prikazuje se jedan od najboljih filmova ovog velikog  reditelja "Uzavreli grad", dok će se posljednjeg dana Festivala, 14. juna, održati tematsko veče posvećeno velikanu hrvatske i ex-jugoslavenske kinematografije "Films & Talks/ Veljko Bulajić, redatelj sa voznim redom", a sa rediteljem će razgovarati Kristina Ljevak i Jasmin Duraković.   

 

 

Posebnu pažnju svake godine privlači gastro event u Muzičkom paviljonu AT Mejdana, a ove godine, uz voditelje i domaćine eventa, Ismeta Efendića i Ivice Propadala, sarajevski gosti će, između ostalih, biti i hrvatski reditelj Bobo Jelčić, poznati novinar i rock kritičar Zlatko Gal, te dugogodišnji urednik na HRT-u Đelo Hadžiselimović

 

 

zlatko-gal delo-hadziselimovic

 

Publika će moći pogledati i igrani film Bobe Jelčića "Sam samcat", ali ifilmove "Aleksi" Barbare Vekarić, "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, te "Anka" Dejana Aćimovića.

 

 

U okviru književno-poetske večeri održat će se projekcija dokumentarnog filma "Vesna Parun", autora Branka Pejanovića, a za ljubitelje pozorište tu je predstava "Od tišine do glazbe" Tetra Erato.  

 

- Nadamo se da ćemo i ove godine našim programima pogoditi po nešto za svačiji ukus i da će se ovakav vid druženja i prijateljstva dva grada nastaviti, uz učešće naših cijenjenih prijatelja umjetnika. Radujemo se vašim dolascima - pručuju iz Organizacionog odbora Festivala.                                                                

 

A šta vas sve očekuje na 10. Festivalu "Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu" detaljnije pogledajte u priložemom programu:

 

ja-bih-5-dana-zg-u-sa-2019

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!