NAKON POTVRDE DRUGE USKOK-OVE OPTUŽNICE

Kraj boravka u BiH, na pomolu izručenje: Izdat nalog za raspisivanje potjernice protiv Zdravka Mamića

Hronika07.06.19, 15:01h

Kraj boravka u BiH, na pomolu izručenje: Izdat nalog za raspisivanje potjernice protiv Zdravka Mamića
Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika

 

I

 

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje tjeralice protiv bivšeg čelnika NK "Dinama" Zdravka Mamića kojem je optužno vijeće tog suda 21. svibnja odredilo istražni zatvor, doznaje se u petak na osječkom sudu koji će u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH.

 

Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor, prenosi Hina.

 

Nakon što je sud u petak zaprimio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženika Maria Mamića i Nikkya Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, stekli su se procesni uvjeti da se nastavi s radom po potvrđenoj optužnici, izvijestili su sa Županijskog suda.

 

Kako je 6. lipnja sutkinja Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za ovaj kazneni predmet, Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev za njenim otklonom s ovog slučaja predsjednik Županijskog suda je 7. lipnja prihvatio zahtjev sutkinje, "iz razloga što je dala valjane argumente za svoj otklon, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u neovisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sutkinje u tom kaznenom predmetu", ističu na sudu.

 

Napominju kako je istim rješenjem predsjednik suda naložio administratoru E-spisa da ponovi automatsku dodjelu tog kaznenog predmeta, kako bi algoritam nasumce spis dodijelio u rad drugom sucu.

 

Elektronskim putem je određeno da će novi sudac biti Davor Mitrović koji je zaprimio kazneni spis i odmah izdao nalog za raspisivanje tjeralice protiv prvooptuženog Zdravka Mamića, kojemu je optužno vijeće 21. svibnja odredilo istražni zatvor.

 

Daljnje radnje uredujućeg suca, a u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, su da u ponedjeljak 10. lipnja 2019. osječki Županijski sud dostavi svu potrebitu dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa, radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja, izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

 

Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

 

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

 

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

 

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK "Dinamo" je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još