iz stranke stigao službeni demantij

SBB o saopćenju UG TI BiH o podnošenju prijave protiv 14 stranaka: Laž je da učestvujemo u vlasti u općini Ilidža

Front06.06.19, 13:46h

SBB o saopćenju UG TI BiH o podnošenju prijave protiv 14 stranaka: Laž je da učestvujemo u vlasti u općini Ilidža
- Radi istinitog, cjelovitog i poštenog informiranja javnosti prinuđeni smo demantirati ovaj površni, tendenciozni i zlonamjerni pokušaj skrivanja suštinskih problema i glavnih zagađivača izbornog procesa - navode iz SBB-a

 

Savez za bolju budućnost (SBB) oglasio se 'u povodu saopćenja Udruženja građana Transparency international BiH o podnošenju prijave protiv 14 političkih stranaka, među kojima je, slučajno ili ne kroz cijeli tekst saopćenja, SBB stavljen na prvo mjesto'. 

 

- Radi istinitog, cjelovitog i poštenog informiranja javnosti prinuđeni smo demantirati ovaj površni, tendenciozni i zlonamjerni pokušaj skrivanja suštinskih problema i glavnih zagađivača izbornog procesa - navode iz SBB-a.   

 

U saopćenju za javnost SBB ističe da je 'prvo, potpuna neistina da SBB “učestvuje u vlasti u općini Ilidža”, gdje ni načelnik niti bilo koji pomoćnik načelnika, niti ijedan službenik ovlašten za ugovaranje ili potpisivanje ugovora o nabavkama, imaju bilo kakve veze s SBB-om'. 

 

- SBB je tek s nekoliko vijećnika prisutan u općinskom vijeću, koje nema nikakve nadležnosti u vezi s raspisivanjem i ugovaranjem javnih nabavki, pa stoga pozivamo ovo udruženje da javnosti i svojim finansijerima pojasni s kojom skrivenom namjerom plasiraju očigledne neistine - naglasili su.    

 

SBB navodi i to da je 'drugo, autorima navedenog saopćenja, na vrhu liste SBB koji ima ukupno 15.000 KM donacija od sedam pravnih osoba, ali ne i stranke koje takve donacije minimalno ili nikako ne prikazuju u svojim izvještajima, ali redovno i brutalno reketiraju hiljade privrednika, otimaju milione maraka teško stečenih zarada, zloupotrebom položaja svojih prvaka reketiraju svakoga ko se pokuša zaposliti u javnom sektoru, zloupotrebljavaju službena vozila, službene kancelarije i javni novac za izbornu kampanju'. 

 

- Sve je to poznato svakom poslodavcu, radniku i običnom građaninu u državi, osim amaterima koji u svom paralelnom svijetu trivijalnosti tobože brinu o sukobu interesa – ističe se. 

 

'Treće, kad već primi donaciju na transparentan način, SBB', kako se naglašava, 'nije u mogućnosti provjeriti da li je neka kompanija poslovala s javnim sektorom, što nije krivica primaoca, već davaoca donacije'. 

 

- Ako se utvrdi da ova, jedna od sedam kompanija koje su dale simboličnu donaciju SBB-u, jeste prekršila Zakon, bit će nam zadovoljstvo taj novac uplatiti u budžet institucija BiH. Stoga odbijamo izjednačavanje s onima koji nezakoniti izborni rezultat mogu zahvaliti upravo upotrebi prljavog i neprijavljenog stranačkog novca za potkupljivanje izborne administracije, brutalnu privatizaciju biračkih odbora, zastrašivanje i podmićivanje glasača, te neviđenu krađu glasova, što je utvrđeno u svim relevantnim izvještajima o Općim izborima 2018 - ističu iz SBB-a. 

 

SBB u saopćenju navodi 'četvrto, posebno je zanimljivo da je spomenuta prijava obuhvatila gotovo sve relevantne parlamentarne stranke bošnjačke i građanske provenijencije, a upadljivo zaobišla HDZ i SNSD, pa bi se valjda, po receptu koji propagira Transparency, svi mi trebali ugledati na ponašanje te dvije stranke!?'. 

 

- Na kraju, bilo bi korisno da umjesto grubih manipulacija, površnih generalizacija, zaobilaženja suštinskih problema u oblasti sukoba interesa i neselektivnog izjednačavanja svih stranaka, autori spomenute prijave, javnosti i svojim finansijerima pojasne kako je više kriv onaj koji prikaže svih sedam transparentnih donacija, nego onaj koji prikaže samo dio ili nijednu, u kampanji potroši višemilionske iznose sumnjivog porijekla, a opet nedovoljne da se potkupe i glasači i brojači i probrani režimski mediji i “nesvrstani analitičari i endžioi”, koji tezama da smo svi isti, upravo štite, ohrabruju i nagrađuju najgore među nama - saopćio je Press SBB-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!