Odrastao na selu i prvo sa traktora zabavljao narod

Mile Kitić je pjevao iz duše, a maštao da postane profesor: Ovako je jedna noć u Vogošći sve promijenila...

Zabava04.06.19, 19:05h

Mile Kitić je pjevao iz duše, a maštao da postane profesor: Ovako je jedna noć u Vogošći sve promijenila...
Mile nije od samog početka muziku smatrao za svoju profesiju. On je je maštao o tome da postane profesor fizičkog vaspitanja i da igra fudbal

 

Mile Kitić nikada nije krio da je odrastao na selu. On je radio sve što je trebalo! Starijoj braći pomagao je i u težim fizičkim poslovima, a kada je u selo stigao prvi traktor, to je bio veliki doživljaj za šestogodišnjeg Mileta, piše Kurir.

 

Već tada je ljude zabavljao uz pjesmu i tamburicu. Tako je dobio priliku da se sa vlasnikom traktora vozi po cijeli dan, dok on ore, Mile je svirao i pjevao uz tamburicu, to su bili njegovi prvi nastupi pred mještanima.

 

Oni su, inače, pričali medijima da je Mile bio prava atrakcija i na slavama, te i da se i dalje prepričavaju dogodovštine koje su se desile kada on zapjeva gostima.

 

Mile, međutim, nije od samog početka muziku smatrao za svoju profesiju. On je je maštao o tome da postane profesor fizičkog vaspitanja i da igra fudbal. Tako je bilo sve do kraja osnovne škole, odnosno osmog razreda. Kada je išao u četvrti razred srednje škole, imao je i prvu tezgu, i to onu novogodišnju. Pjevao je u jednom lokalu na dočeku Nove godine u Vogošći i odlično je prošao. Zaradio je mnogo novca.

 

Takođe, jedini je u to vrijeme pjevao grčke pjesme u Sarajevu. Jedan drug kupio mu je grčku gitaru buzuki. Navježbali su blok grčkih pjesama i postali prava atrakcija.

 

Jedan od ključnih momenata bio je uspjeh na festivalu na Ilidži 1978. godine. Mile Kitić pokupio je prvu nagradu novinara, publike i žirija u vrlo oštroj konkurenciji sa pjesmom "Mala iz Novog Pazara".

 

Saradnja sa "Južnim Vetrom" Miletu Kitiću donijela je veliki uspjeh i popularnost. Objavio je svoj prvi album, koji je dostigao tiraže od nekoliko stotina hiljada primjeraka. Saradnja je počela 1984, kada je Mile Kitić imao 32 godine.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!