TELEKOM SRBIJE PREUZIMA DOMINACIJU

Bit će to nezapamćena medijska moć u BiH: Mtel ostaje bez konkurencije u RS-u nakon kupovine Elta-Kabela!

Biznis Klub04.06.19, 15:06h

Bit će to nezapamćena medijska moć u BiH: Mtel ostaje bez konkurencije u RS-u nakon kupovine Elta-Kabela!
Mtel može preuzeti svu konkurenciju u RS, a da pri tom ne pređe udio od 40 posto na prostoru cijele BiH

 

 

 

Kompanija Mtel, odnosno Telekom Srbija, na putu je da preuzme punu dominaciju u Republici Srpskoj u oblastima fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga Interneta te usluga radio i TV programa.


Mtel je odranije neprikosnoveni lider u oblasti mobilnih komunikacija, a u posljednje vrijeme je preuzeo ili preuzima nekoliko kompanija čime praktično ostaje bez konkurencije i kada je riječ o oblastima distribucije TV i radijskog programa i interneta, piše BiznisInfo.


Većinski vlasnik Mtela je Telekom Srbija koji će steći nazapamćenu medijsku moć ovom dijelu BiH. Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država Srbija. 


Mtel je prošle godine kupio kompanije Telrad Net Bijeljina i Blicnet Banjaluka, koje od januara ove godine posluju u njegovom sastavu.


Osim toga, prije nekoliko dana je Konkurencijsko vijeće BiH objavilo da Mtel namjerava preuzeti i firmu Elta-Kabel Doboj.


Elta-Kabel je vodeći kablovski operater u RS koji nudi usluge kablovske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije i njegovim preuzimanjem, ako bude odobreno, Mtel će praktično ostati bez ikakve ozbiljne konkurencije na prostoru Republike Srpske.


Ovdje se postavlja pitanje kako su moguća sva ova preuzimanja, s obzirom da zakoni o zaštiti konkurencije ne dozvoljavaju stvaranje monopolskog položaja?


Prema važećem zakonu u BiH, takozvani dominantni položaj nastaje kada jedna kompanija ima udio od 40 posto na tržištu, i u tom slučaju Konkurencijsko vijeće može spriječiti pojedine akvizicije.


No, Konkurencijsko vijeće BiH prilikom odlučivanja o prijavama Mtela posmatralo je tržište cijele BiH, o čemu smo ranije pisali.  


Takav način tumačenja zakona omogućava nekim kompanijama da imaju potpuni monopol u nekim dijelovima BiH, napimjer u nekom entitetu ili kantonu, a da ne bude proglašen dominantni položaj jer nemaju 40 posto učešća na tržištu cijele BiH.


To u konkretnom slučaju znači da Mtel može preuzeti svu konkurenciju u RS a da pri tom ne pređe udio od 40 posto na prostoru cijele BiH.


Postoji mnogo sporenja u vezi s ovakvim tumačenjem zakona.


Inače, Mtelove akvizicije dio su regionalne ekspanzije Telekoma Srbija. Ova kompanija kupila je niz kablovskih operatera u Srbiji, a jača svoju poziciju u BiH i Crnoj Gori, dok pokušaj ulaska na tržište Albanije nije bio uspješan, piše BiznisInfo.


Dodajmo da je najveći regionalni konkurent Telekoma Srbija, United Grupa, prije nekoliko dana kupila jednog od vodećih telekom operatera u Hrvatskoj – Tele2.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još