U SARAJEVU POTPISAN SPORAZUM

Ivo Gregurević kao most suradnje bh. i hrvatske kinematografije

Kultura03.06.19, 09:53h

Ivo Gregurević kao most suradnje bh. i hrvatske kinematografije
Sporazum između FCS, kao strateške institucije za kinematografiju u FBiH, i Udruge "Dani hrvatskog filma" iz Orašja obuhvata programsku suradnju u oblasti promocije filmske produkcije u BiH i njenog predstavljanja na ovome festivalu, specijaliziranih programskih blokova za koji će raditi u zajedničkoj suradnji, organizaciju škole filma za djecu i mlade, kao i u drugim projektima u cilju razvoja filmske kulture i industrije u BiH

U Filmskom centru Sarajevo potpisan je sporazum između ove strateške institucije za kinematografiju u FBiH i Udruge "Dani hrvatskog filma" iz Orašja. Buduća suradnja obuhvata programsku suradnju u oblasti promocije filmske produkcije u BiH i njenog predstavljanja na ovome festivalu, specijalizirane programske blokove za koji će raditi u zajedničkoj suradnji, organizaciju škole filma za djecu i mlade, kao i drugi projekti koji imaju cilj promovirati filmsku kulturu i industriju na ovome festivalu.


Sporazum su potpisali Iljo Benković, predsjednik udruge koja ove godine organizira po 24. put festival i  generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.


Kao što je poznato, festival je davne 1995. godine pokrenuo nedavno preminuli hrvatski i bosansko-hercegovački glumac Ivo Gregurević. Festival  se vrlo uspješno odvijao svih godina, postavši prepoznatljivo mjesto susreta filmskih umjetnika i radnika iz BiH, Hrvatske i regije.


Od ove godine festival se, upravo u čast i sjećanje na velikog glumca, zvanično zove "Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević". 


O ovim planovima Iljo Benković kaže:


 - Želimo i radimo da ovaj festival, sada kada nas je napustio Ivo, živi dalje, ali i da kroz promjenu imena festivala sačuvamo sjećanje na našeg velikog glumca i još većeg čovjeka.


Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković naglašava sljedeće:


- Svih ovih godina festival u Orašju je bilo mjesto gdje su sretali, družili i razvijali svoje suradnju fimadžije iz naše dvije prijateljske države BiH i Hrvatske, to ovim sporazumom želimo i to i da ozvaničimo i udaramo još dublje temelje te suradnje.

 

orasje


Pripreme za koji se održava svake godine početkom septembra su festival u toku, a u toku njegovog trajanja bit će  otkrivena bista Ive Gregurevića i memorijalni muzej u njegovoj rodnoj kući.


Izgradnju biste Ivi Gregureviću finansijski  je podržala i Vlada Federacije BiH.

 

(FCS/DEPO Portal/ak)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!