Vodič za 'muslim friendly' destinacije

Halal turizam: Nema alkohola, Kur'an u sobama, prostirke za molitve, pravac prema Kibli... A jedno mjesto u BiH nudi sve...

Nedjeljni magazin01.06.19, 15:34h

Halal turizam: Nema alkohola, Kur'an u sobama, prostirke za molitve, pravac prema Kibli... A jedno mjesto u BiH nudi sve...
Kako se povećava broj muslimana i njihovo bogatstvo, tako raste i komercijalni interes za ovom kategorijom potrošača

 

Izvor: Al Jazeera Balkans


Termin "islamski turizam" odnosi se na dostupnost aktivnosti za muslimane koji putuju ili borave u zemljama različitim od njihovog uobičajenog okruženja, kako bi obavljali aktivnosti koje proizilaze iz vjerskih pobuda.


To podrazumijeva halal hotele, halal prijevoz i restorane, zatim islamske turističke ponude i halal finansiranje bazirano na islamskim principima koji zabranjuju kamatu.


Halal hotel je ugostiteljski objekat koji pruža mjesto za obavljanje molitve, označen pravac okretanja prema Kibli, halal hranu, zabranu točenja alkohola, odvojene prostorije za muškarce i žene; zatim sadržaje koji boravak čine ugodnijim, poput primjeraka Kur'ana u sobama, prostirki za obavljanje molitve ili naljepnica na plafonu sobe koje označavaju pravac Kible.


Više od 1,6 milijardi muslimana


Ponekad se informacije o ovim hotelima prilikom pretraživanja mogu pronaći pod kategorijom "u skladu s islamskim propisima", što se odnosi na hotelijersku ponudu u Saudijskoj Arabiji, državama Sjeverne Afrike, dijelovima Indonezije i Malezije.


Halal hrana je jedan od najvažnijih elemenata islamskog turizma, s obzirom na to da pitanje gdje jesti najviše zabrinjava muslimane dok putuju.


Ne postoje posebni zakoni koji bi štitili konzumente muslimane izvan granica muslimanskih zemalja, jer se mnoge zemlje nerado uključuju u vjerska pitanja.


Stoga se halal hrana uglavnom može pronaći samo u prodavnicama u vlasništvu muslimana, gdje je dobavljač usmjeren na samog sebe, što usložnjava situaciju.


Kada je u pitanju halal prevoz, pod tim se podrazumijevaju aviokompanije i željezničke kompanije koje služe halal obroke muslimanima.


Kako raste broj muslimana i povećava se njihovo bogatstvo, tako raste i komercijalni interes za ovom kategorijom potrošača.


Prema internetskoj stranici Research, broj muslimana u svijetu dostigao je 1,6 milijardi 2010. godine, a očekuje se da će dostići 2,8 milijardi u 2050. godini, odnosno oko 30 posto od ukupne svjetske populacije.


Lani potrošili 238 milijardi dolara


Više od 60 posto muslimana živi u azijsko-pacifičkom regionu, 20 posto na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, gdje čine 93 posto rezidentnog stanovništva, u Evropi živi tri posto muslimana i jedan posto u Sjevernoj Americi.


Prema Svjetskom turističkom i putničkom vijeću - WTTC, putnici muslimani su potrošili 238 milijardi dolara u 2018. godini, što je nacionalne turističke organizacije u brojnim državama podstaklo da uvedu neke promjene kako bi udovoljili potrebama muslimana, poput aplikacija i gastronomskih vodiča, označavanja lokacija na kojima se može obaviti molitva ili pronaći halal hotel.


Mnoge zemlje planiraju angažirati kompaniju Halal Focus, kojom upravlja Imarat Consultants, specijaliziranu za pružanje usluga poslovnog savjetovanja o svjetskom halal tržištu, poput informacija o turoperaterima, olakšicama za obavljanje molitvi na aerodromima, željezničkim stanicama i atraktivnim lokacijama, čak i o jednom broju aviokompanija koje na svojim jelovnicima nude halal hranu.


Na londonskom aerodromu Heathrow otvoren je halal restoran 2014. godine, u sklopu većeg plana za aerodrom koji se smatra jednim od najprilagođenijih aerodroma različitim kulturama u svijetu.


Nastavak teksta te gdje u BiH možete dobiti jednu od najboljih halal ponuda u Evropi, čitajte ovdje.

 

(AJB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!