Svi se složiše, jedan glas bio protiv

Ode Dalida, dođe Sabina: Ko je nova glavna tužiteljica KS i kakvu je raspravu izazvala u VSTV-u?

Hronika29.05.19, 16:09h

Ode Dalida, dođe Sabina: Ko je nova glavna tužiteljica KS i kakvu je raspravu izazvala u VSTV-u?
Predsjednik VSTV- a Milan Tegeltija kazao je da neće pogriješiti koga god da izaberu, ali da će se on voditi velikom razlikom u bodovi

 

Članovi VSTV-a izabrali su Sabinu Sarajlija za novu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo sa 13 glasova za i jednim protiv. Berina Alihodžić nije glasala s obzirom da je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

 

Sva tri kandidata Sabina Sarajlija, Sanin Bogunić i Sead Kreštalica su predstavili svoj program nakon čega članovi VSTV-a glasaju. Predsjednik VSTV- a Milan Tegeltija kazao je da neće pogriješiti koga god da izaberu, ali da će se on voditi velikom razlikom u bodovima. 

 

Član VSTV-a Goran Nezirović kazao je da je najbolje ocijenio prvorangiranog kandidata (Sabina Sarajlija).

 

"Za mene je njen pismeni program najbolji. Usmeno izlaganje Bogunića za mene je za nijansu bolje, jer nije čitao svoj program i zaista se dobro pripremio. Najveći broj mjera je ipak predložila Sabina Sarajlija. Moj glas ide njoj", kazao je Nezirović.

 

Jadranka Ivanović je kazala da joj je drago da imaju takve kandidate.

 

"Posebno ova dva mlada čovjeka što sam ih danas slušala. Dopalo mi se na koji način ona zamišlja timski rad i podjelu odgovornosti".

 

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić kazala je da je mala razlika između kandidata.

 

"Znači, logika ovog Vijeća jeste da se imenuje prvi sa rang liste, pa nemojte onda ubuduće da zovemo i druge kandidate. S nečim što je već kontaminirano. Tvrdim vam da je Sarajlija odlična tužiteljica, ali nema sigurnost da bude glavni tužilac. Imamo mogućnost da je imenujemo i u Tužilaštvo BiH jer je i tamo prva na rang list. Ona je izvrsna tužiteljica. Nema potrebe više pozivati drugog i trećeg kandidata. Ja više neću podržavati neke stvari. Jasno je da će Sabina biti izabrana, ali zanemarivati ove činjenice, to je vama na čast", kazala je Jukić.

 

bogunic-krestalica-sabina-sarajlija-vstv

 

Sabina Sarajlija, prilikom izlaganja svog programa kazala je da se prilikom izrade rukovodila domaćim i međunarodnim pravnim okvirima koji na strateški način regulišu rad tužilaštava u BiH.

 

"Moje mišljenje je da Tužilaštvo KS-a je u stanju da ažurno rješava predmete, kaže Sarajlija, sa izuzetkom Odjela za privredni kriminal koji ima problem sa starim predmetima", kazala je Sarajlija.

 

Pojašnjava da je sama struktura tih predmeta takva da se radi o kompleksnim starim predmetima i nije lako doći do tužilačke odluke. Neki od njenih prijedloga za kvalitet rada jeste da se poveća broj optužnica u složenim predmetima organiziranog kriminala i korupcije, da se smanji broj nepotvrđenih optužnica i održi se na nivou koji je sada dobar, da se utiče na kaznenu politiku posebno u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, te da se poveća broj osuđujućih presuda.

 

Smatra da se u kompleksnim predmetima visoke korupcije uključi i glavni tužilac na sastanke sa tužiocima koji rade na predmetima, a sve zbog donošenja što kvalitetnije tužilačke odluke.

 

Istakla je da smatra da sa svojih 17 godina rada i neko ko je prošao radnju na svim referatima ima dovoljno energije i iskustva da doprinesem jačanju povjerenja javnosti u naš rad i da mogu doprinijeti da tužilaštvo ostvari bolje rezultate, a imala bi za to i podršku kolektiva.

 

Biografija Sabine Sarajlija

 

Rođena je 21.11.1978. u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - Katedra za krivično pravo.

 

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH, te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

 

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa.

 

Angažovana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inostranstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još