veliki odaziv

Počeli protesti: Stigao Mektić, tu je i MUP KS, Pravda za Davida, Stanivuković, Hadžihafizbegović...

Hronika29.05.19, 11:41h

Počeli protesti: Stigao Mektić, tu je i MUP KS, Pravda za Davida, Stanivuković, Hadžihafizbegović...
Pred zgradu Suda stigli članovi grupe Pravda za Davida, kao i porodica ubijenog Dženana Memića. Udruženje Bosanska čast iz Zenice također je stigla na proteste, te su kako kažu odazvali se na poziv Mektića

 

Pred zgradom državnih pravosudnih institucija Tužilaštva i Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća okupljaju se građani, a današnji protesti zvanično počinju u 11:55 sati. 
U krugu zgrade su i pripadnici MUP KS.

 

Prvi je na proteste pozvao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, a on je već stigao ispred zgrade VSTV.a. Poziv na okupljanje Mektić je uputio nakon što je objavljena afera "Milan Tegeltija" odnosno video snimak u kojem predsjednik VSTV-a s privrednikom Nerminom Aleševićem razgovara o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu KS. Na istom snimku Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika Aleševića uzima 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju. 

 

Pred zgradu Suda stigli članovi grupe Pravda za Davida, kao i porodica ubijenog Dženana Memića. Udruženje Bosanska čast iz Zenice također je stigla na proteste, te su kako kažu odazvali se na poziv Mektića.

 

„Tužilaštvo očito postoji da štiti interese SDA, SNSD i HDZ, ali i neke druge stranke i lider. Ogorčeni smo maksimalno. Neko od nas ukrade metar drva ide u zatvor, a veliki kriminalci su na slobodi“, kažu ovi Zeničani.

 

 Protestima građana ispred VSTV-a, Tužilaštva i Suda BiH pridružio se i privrednik Nermin Alešević. 

 

Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini RS kazao je da je "ovo životni skup."  

 

"Ja sam mlada osoba koja želi da ovdje ostane. Kako da ja sutra odem u Tužilaštvo i da nešto prijavim kada nema povjerenje, da li je za vas normalno da srpski član Predsjedništva stane na stranu Tegeltije. Dolaskom u Sarajevo izbili smo argument da neko želi da ruši Republiku Srpsku", kazao je Stanivuković. 

 

Protestima se pridružio i Emir Hadžihafizbegović.

 

(Foto i tekst: NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!