Novi Skakin prijedlog

Peti april i zvanično utvrđen kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995.

Hronika29.05.19, 11:39h

Peti april i zvanično utvrđen kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995.
Obilježavanjem opsade, kako je saopćeno iz Gradske uprave, sjećamo se dostojanstva Sarajeva i njegovih stanovnika koji su u vihoru rata, u gradu pod opsadom, branili civilizacijske vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i suživot i tako pružali herojski otpor, ujedno prkoseći kroz umjetnost i kulturu

 

Od naredne godine 5. april će se i zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995. 

 

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno usvojilo odluku kako bi se na prigodan i dostojanstven način obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, koja je trajala puna 44 mjeseca. 

 

- Time je data insitucionalna podrška ovoj odluci na temelju koje će Grad Sarajevo, u partnerstvu sa ostalim nivoima vlasti i institucijama, objedinjavati i koordinirati svim prigodnim manifestacijama kojima ćemo obilježavati ovaj značajan datum u burnoj historiji našeg glavnog grada. To je naša obaveza ali i odgovornost prema stanovnicima i braniteljima koji su pre(živjeli) četiri teške godine opsade, odnosno da odamo počast ubijenim građanima i svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodnog i nikad pokorenog grada Sarajeva - istaknuo je gradonačelnik Skaka. 

 

Obilježavanjem opsade, kako je saopćeno iz Gradske uprave, sjećamo se dostojanstva Sarajeva i njegovih stanovnika koji su u vihoru rata, u gradu pod opsadom, branili civilizacijske vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i suživot i tako pružali herojski otpor, ujedno prkoseći kroz umjetnost i kulturu. 

 

Stoga, ovaj simbolični i važan događaj, koji ima državnopravni i politički, međunarodni, historijski, odgojno-obrazovni, moralni značaj, njeguje kulturu sjećanja koja mora stremiti stvaranju takvog društva i svijeta u kojem se nikome i nikada neće ponoviti patnje grada Sarajeva i njegovih stanovnika. 

 

Sarajevo je 1.425 dana bilo u opsadi. Za to vrijeme ubijeno je više od 11 hiljada civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno. 

 

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!