Klimatolog FHMZ-a prognozira

Nema nam napretka: I u narednim danima kišovito i nestabilno vrijeme

Hronika27.05.19, 10:59h

Nema nam napretka: I u narednim danima kišovito i nestabilno vrijeme
U junu se očekuju temperature iznad višegodišnjeg prosjeka za 2 do 3 stepena celzijusa, istakao je Krajinović

 

U Bosni i Hercegovini narednih sedam dana od 27. maja do 2. juna prognozira se oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom koji lokalno u Hercegovini mogu biti i izraženiji.

 

Stabilniji period se očekuje se od 3. do 7. juna, a od 8. juna, pa do 11. juna prognozira se nestabilno vrijeme uz umjerene padavine - kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

 

U periodu od 27. maja do 7. juna jutarnje temperature u Bosni se očekuju od 8 do 13, u Hercegovini od 9 do 14 stepeni celzijusa, dok će dnevne u Bosni imati vrijednosti od 16 do 21, u Hercegovini od 19 do 24 °C.

 

Porast temperatura prognozira se od 8. do 11. juna, jutarnji minimum u Bosni uglavnom od 11 do 16, u Hercegovini od 13 do 18 stepeni, a dnevni maksimum u Bosni se prognozira do 30, u Hercegovini do 32 °C - kazao je Krajinović.

 

Dodao je da se za juni na jugu Hercegovine, na zapadu i jugozapadu Bosne prognoziraju količine padavine ispod prosjeka oko 75 procenata u odnosnu na referentni period. U ostatku zemlje očekuju se padavine u granicama normalnih vrijednosti.

 

U junu se očekuju temperature iznad višegodišnjeg prosjeka za 2 do 3 stepena celzijusa - istakao je Krajinović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!