Hoće li rektor UNSA staviti svoj potpis na odluku

Konaković o izboru Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta: Meni se čini da smo tu ostali nedorečeni u zakonu

Front25.05.19, 21:18h

Konaković o izboru Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta: Meni se čini da smo tu ostali nedorečeni u zakonu
Elmedin Konaković, predsjednik Skupštine KS-a, smatra da rektor Škrijelj vrlo dobro radi svoj posao, a tumačenje o izboru dekanese stiže između 10. i 15. juna

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Edina Kamenica

 

Nakon što je rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj izjavio da će, prije nego odluči o tome da li staviti svoj potpis na odluku o izboru prof. dr. Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta, zatražiti autentično tumačenje od osnivača Univerziteta, obratili smo se za komentar Elmedinu Konakoviću, predsjedniku Skupštine Kantona Sarajevo. Podsjećamo, Nastavno-naučno vijeće Medicine izabralo je Čavaljugu za dekanesu uprkos tome što nije provela odluke Upravnog odbora Univerziteta, odluke organa Univerziteta, a ni sudske odluke u slučaju Gavrankapetanović.

 

Sve nelogičnosti

 

- Meni se čini da smo tu ostali nedorečeni u zakonu zbog činjenice da postoje pravne smetnje oko njenog imenovanja i zbog činjenice da je već jednom razriješena sa ove funkcije, i to usljed nezakonitosti, ističe Konaković, napominjući da je autentično tumačenje procedure koja je propisana i o njemu će se izjasniti Zakonodavno-pravna komisija.

 

- Nakon što čuje mišljenje komisije, konačan stav daje Skupština, glasanjem, i to što Skupština izglasa postaje sastavni dio zakona, objašnjava Konaković.

 

Prema mišljenju našeg sagovornika, Zakonodavno-pravna komisija će svoje tumačenje izložiti na prvoj narednoj sjednici Kantonalne skupštine, koja će, kako sada stvari stoje, biti održana između 10. i 15 juna.

 

- Siguran sam da će se Skupština izjasniti o prijedlogu autentičnog tumačenja Zakonodavno-pravne komisije, kaže Konaković, koji je, naglašava, “više puta govorio o svim nelogičnostima u kojima se autokratija jedne grupe ljudi iz oblasti zdravstva ogleda i to u svim segmentima zdravstva”.

 

- Do juče je tako bilo u Zavodu zdravstvenog osiguranja, takva sila se u Ljekarskoj komori provela, provodi se na Medicinskom fakultetu, a pogotovo u Kliničkom centru. Mi ćemo se protiv toga institucionalno boriti, obećava Konaković, koji, inače, smatra da rektor Škrijelj “vrlo dobro radi svoj posao”.

 

- Čestitam mu na istrajnosti, kaže Konaković, od kojeg saznajemo pojedinosti i o promjenama Zakona o visokom obrazovanju.

 

Promjene zakona

 

- One su paralelan proces koji će se sigurno desiti i na kojem radimo, govori Konaković, napominjući da promjene podrazumijevaju izmjenu nekoliko segmenata, vezanih za strukturu nastavno-naučnog vijeća (neće više biti ovoliko kliničara koliko je bilo dosad) i za nastavnu bazu.

 

- Klinički centar neće više biti jedina nastavna baza, tvrdi Konaković, koji naglašava da su to odvojeni procesi od “slučaja Čavaljuga”.

 

- Proces njenog izbora je započeo po starom zakonu i nije više bilo svrsishodno mijenjati ga po kraćim procedurama, ističe Konaković, uvjeren da će se na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo rješavati i pitanje nastavnih baza i sastava nastavno-naučnog vijeća.

 

Rektor Škrijelj nam je, inače, objasnio da će se Univerzitet i on lično, obratiti, najkasnije u ponedjeljak, osnivaču za uputu o postupanju, prije svega zbog stanja na Medicini, “koje je složeno puno više nego što ga rektor može sam iznijeti”.

 

Inače, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije KS-a je Samir Suljević (SDP), a članovi su: Haris Pleho (BOS), Neira Dizdarević (NS) i Mahir Dević (SDA). Vanjski članovi su: Goran Behmen, Sanida Pašić i Akir Šišić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još