Iztok Podbregar, dekan na Univerzitetu u Mariboru

Bivši šef slovenačke SOVE: BiH ima najbolju obavještajnu službu u regiji, a evo i zašto

Front25.05.19, 17:50h

Bivši šef slovenačke SOVE: BiH ima najbolju obavještajnu službu u regiji, a evo i zašto
Na konkretno pitanje koja je obavještajna služba najbolja u regiji, Podbregar jasno odgovara da je to ona u Bosni i Hercegovini

 


Iztok Podbregar je bivši direktor obavještajne agencije Slovenije (SOVA), bivši je general, vojni pilot a trenutno profesor i dekan na Univerzitetu u Mariboru. U opširnom intervjuu za 'Delo' govorio je o sigurnosnim pitanjima, a dotakao se i regije.

 

Podbregar smatra da teritorija Slovenije nije najsigurnija zbog brojnih prijetnji te da je potrebno raditi na novim sigurnosnim sistemima. Govorio je i o lijevom, desnom, ali i vjerskom ekstremizmu.

 

Kazao je da je Slovenija, ali i regija dosta izložena radu obavještajnih službi, ali i kontraobavještajnih. Posebno je govorio o stanju obavještajne službe Slovenije s obzirom na burne odnose, prije svega sa Hrvatskom.

 

Na konkretno pitanje koja je obavještajna služba najbolja u regiji, Podbregar jasno odgovara da je to ona u Bosni i Hercegovini.

 

“Nesumnjivo bosanska, prošla je rat i izgradila se, a istovremeno radi uz snažnu podršku partnerskih službi u Evropskoj uniji i SAD-u, koje opremaju i obučavaju bh. obavještajce”, poručio je bivši čelnik SOVA-e.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još